Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Danska polisen förbjuder gänget Loyal to Familia

Loyal to Familia förbjuds. Den som bär gängets symboler i Danmark riskerar att anhållas av polis.Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÃ?LLSPOSTEN

Från och med onsdag förbjuds det kriminella gänget Loyal to Familia i hela Danmark, uppger Köpenhamnspolisen i ett pressmeddelande. 

Det tillfälliga förbudet gör att polisen kan anhålla personer som bär gängets symbol.

Åklagarmyndigheten på Köpenhamnspolisen har gjort bedömningen att Loyal to Familia är en förening som har ett våldsamt och kriminellt beteende av så grov karaktär att man behöver gripa in med ett administrativt förbud. 

Från och med onsdag är gänget förbjudet i hela Danmark, vilket ger polisen rätt att anhålla den som bär gängets symboler i det offentliga rummet.

– Det här tillfälliga förbudet gäller till att saken blivit avgjord och behandlad i en domstol, säger chefåklagare Ida Sørensen, på Köpenhamnspolisen.

Loyal to Familia grundades i Köpenhamn 2012 och i fjol var gruppen iblandad i flera skjutningar och gängkonflikter i Köpenhamnsområdet. Sommaren 2017 ingick 225 personer i nätverket, enligt Ekstrabladet

I höstas förra året kom rapporter om att Loyal to Familia var inblandad i försäljningen av cannabis i Sydsverige, vilket riskerade att ge våldsamma konflikter på den svenska sidan om sundet.

 

LÄS MER: Nya kriminella gänget har expanderat – till Sydsverige

Dansk minister krävde förbud

I somras krävde Danmarks justitieminister Søren Pape Poulsen från Det Konservative Folkeparti tillsammans med Riksåklagaren se att gänget skulle upplösas och förbjudas, enligt dansk lag, och begärde att en domstol skulle ta upp fallet. 

– Loyal to Familia har varit huvudaktör i de våldsamma gängkonflikter som de senaste åren skapat otrygghet över hela Danmark med mord och skjutningar på öppen gata, säger Søren Pape Poulsen i ett pressmeddelande.

Det kriminella nätverket svarade med att anlita försvarsadvokat Michael Juul Eriksen inför förhandlingarna. 

Innan domstolen avgjort frågan efterfrågade justitieministern ett tillfälligt förbud. 

– Fallet mot Loyal to Familia blir det första fallet i dansk rättshistoria där domstolen ska ta ställning till om en kriminellorganisation kan upplösas, så det är ett historiskt steg, säger Søren Pape Poulsen.