Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bajsutsläppet i Öresund stoppas av danska politiker

Röret som skulle släppa ut bajsvattnet.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Härifrån skulle vattnet pumpas ut.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Utsläppet i Öresund stoppas.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Danmarks miljöminister Lea Wermelin.
Foto: Steen Brogaard

Danska partier har under söndagen suttit i krismöte med miljöminister Lea Wermelin (S) angående det starkt kritiserade utsläppet av danskt bajsvatten.

Nu har utsläppet skjutits fram till hösten, enligt TV2 Lorry.

I sista minuten stoppades det av politiska påtryckningar.

Danska kommuner, bland annat Köpenhamn, hade planer på att från och med söndagen släppa ut danskt orenat avloppsvatten rätt ut i Öresund. Det var tänkt att 290 000 kubikmeter skulle dumpas under fem dagar.

Orsaken är ett förarbete till en utbyggnad av bostäder i Nordhavn i Köpenhamn, som gör det ordinarie avfallsröret otillgängligt under en begränsad tid. 

Kritiken mot tilltaget har varit massiv både från svenskt och danskt håll. Där många röster höjts om att myndigheter och politiker inte fått någon kännedom om utsläppet innan tidningarna skrev om det.

Sveriges miljöminister Isabella Lövin (MP) har genom sin statssekreterare kritiserat beslutet i en kommentar. 

”Vi förstår att människor är oroliga och tycker att det är motbjudande”, säger Gunvor G Ericson, statssekreterare hos miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP), i en skriftlig kommentar, enligt TT. 

På söndagsmorgonen kom beskedet att det danska avloppsföretaget Hofor backade, åtminstone tillfälligt, och sköt upp utsläppet till måndagen.

Under söndagen har danska politiker haft ett krismöte med danska miljöministern om det kritiserade utsläppet.

Under söndagseftermiddagen rapporterade TV2 att utsläppet skjuts fram. Enligt kanalen till oktober till att börja med men teknik- och miljönämnden ska undersöka om man kan undvika utsläppet helt

Köpenhamns kommun kommer begära att avloppsföretaget skjuter upp planerna, någon som teknik- och miljöborgmästaren Ninna Hedeager Olsen (EL) meddelade i ett pressmeddelande.

”Vansinnigt” 

Experter, politiker och allmänhet har reagerade med bestörtning på utsläppet. Kritiken har bland annat legat i att Öresunds djurliv kan ta skada. 

Just nu sprids en protestlista mot utsläppet på sociala medier.

– Det här är ett fullständigt vansinnigt beslut. Vi har ju i många år kämpat för att vi ska hålla Öresund rent, att de då inte kunnat hitta någon annan lösning, säger Susanne Resmark, 52, som skrivit på listan. 

Avloppsvatten kan föra corona till Sverige: ”Man spelar roulette”

Marinbiologen Peter Göransson kritisk till danska utsläppen i Öresund

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!