Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Danmark håller stängt till 13 april

Följ senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helgerna.
Foto: OLAFUR STEINAR GESTSSON / RITZAU TT NYHETSBYRÅN

Danmarks statsminister Mette Fredriksen (S) kallade klockan 15 på måndagseftermiddagen till presskonferens i Köpenhamn.

Hon meddelade att dödssiffran nu stigit till 24 personer. Effekten av de danska åtgärderna syns fortfarande inte i statistiken på grund av eftersläpning i siffrorna. Alla åtgärder förlängs därför nu till den 13 april.

– Förvänta er inte att kunna besöka vänner och släktingar. Åk inte till Sverige på ledigheten, sa statsminister Mette Frederiksen under presskonferensen.

De strikta åtgärderna som Danmark vidtagit för att stävja coronasmittan förlängs. Det meddelade statsminister Mette Frederiksen under en presskonferens under måndagen.

De åtgärder som regeringen vidtagit för att stödja näringslivet är långsiktiga, och gränsrestriktionerna fortsätter att vara i kraft.

”Åk inte till Sverige”

Alla restriktioner förlängs över påsken men på presskonferensen gavs inga besked om nya inskränkningar i danskarnas vardag.

– Håll er hemma!

– Förvänta er inte att kunna besöka vänner och släktingar. Åk inte till Sverige på ledigheten, sa statsminister Mette Frederiksen under presskonferensen.

Statsministern talade om vikten av att visa tålamod – och att inte ha för höga förväntningar på vad som sker när sjukdomens härjningar är slut.

– När detta är över kan vi inte förvänta oss att ha samma välfärdssamhälle som vi hade före coronasmittan, sa Mette Frederiksen.

– Det kommer utmaningar även efter coronakrisen. Det blir inte enkelt att vända tillbaka till de förutsättningar som rådde tidigare.

Överväger reseförbud

På frågan om den danska regeringen kunde tänka sig att införa någon sorts reseförbud inom landet svarade Mette Frederiksen att hon uppmanar folk att inte resa nu till påsk – men om det inte efterlevs överväger regeringen att införa reserestriktioner.

– Vi stänger inte ner Danmark under en längre period än vi anser nödvändigt, men ingen vet hur det utvecklar sig, säger statsminister Mette Frederiksen vid presskonferensen.

Att de strikta danska restriktionerna förlängs till just den 13 april beror enligt Mette Frederiksen på att det är förnuftigt att välja just påskhelgen som en referenspunkt. Regeringen följer hela tiden utvecklingen och de allvarliga ekonomiska konsekvenserna.

Kvällspostens rapport från Danmark när gränsen stängde