Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Danska ministern avgår efter skandalen

Christian Friis Bach.

Danske ministern för utvecklingsbistånd Christian Friis Bach meddelar att han avgår.

– I går eftermiddag fick jag reda på att resereglerna i GGGI trots allt har varit godkända av styrelsen. Detta är i strid med vad jag upprepade gånger har sagt, säger han enligt Ritzau.

– Det är otvivelaktigt mitt ansvar, därför avgår jag som minister.

Rasmus Helveg Petersen (R) blir ny utvecklingsminister i Danmark, uppger statsminister Helle Thorning-Schmidt (S). I eftermiddag blir Helveg Petersen, som seden bjuder i Danmark, presenterad för drottning Margrethe. Därefter ska Christian Friis Bach ta avsked hos drottningen.

"Han har varit en mycket engagerad biståndsminister som utfört ett mycket stort arbete för Danmark, och som internationellt har fått stor respekt", säger Thorning-Schmidt i ett pressmeddelande.Tidigare kom medieuppgifter om att den danske ministern för utvecklingsbistånd skulle avgå. Orsaken ska vara att han inte informerat Folketingets utrikesutskott om en kritisk rapport om organisationen Global Green Growth Institute (GGGI), som Danmark stöttat med 90 miljoner kronor.

Känt till dyrt resande

Utvecklingsbiståndsministern, som representerar Radikale Venstre, var ledamot av GGGI:s styrelse. Han medgav att han haft kännedom om rapporten från den sydkoreanska riksrevisionen. Han har dock sagt att kritiken i rapporten inte var tillräckligt allvarlig och att det var därför utskottet inte fick någon information, skriver tidningen Berlingske.

Friis Bach avgår eftersom han har känt till Løkkes dyra resande som GGGI-ordförande, rapporterar danska TV2 News.

Tidigare har Friis Bach bedyrat att han inte vetat att Løkke lagt miljöpengar på lyxigast tänkbara resande.

GGGI-affären har utlöst en omfattande skandal i Danmark.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!