Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Danska MC-gäng i blodiga uppgörelser

Polisens spanare tog bilder när Satudarah gjorde upp en affär om kokain värt cirka 40 miljoner kronor. Bilden togs i Stockholm innan knarket fraktades med tåg till Skåne.
Foto: Polisen
MC-gänget Satudarah pekas ut av dansk polis som ett av de mest våldsamma gängen i de blodiga uppgörelser som skett mellan MC-gäng i Danmark under 2016
Förra året dömdes fler Malmöbor som gått med i Satudarah i hovrätten till långa fängelsestraff för att ha handlat med cirka 38 kilo kokain

Allt blodigare konflikter mellan MC-gängen i Danmark oroar dansk polis. Mest aggressiva är det holländska MC-gänget Satudarah som funnits i Danmark sedan 2013.

– Satudarah är ett av de mest våldsamma MC–gängen, säger  Michael Kjeldgaard, chef för danska rikspolisens underrättelsetjänst, till tidningen Politiken.

MC-gänget finns sedan några år i södra Sverige.

I en stort uppslagen artikel beskriver Politiken en radikal förändring i Danmark när det gäller hur MC-gäng agerar. Under 90-talet var kriget mellan Hells Angels och Bandidos den dominerande gängkonfilten. Sedan 2013 har en annan typ av konflikter brutit i Danmark.

Satudarah var enligt Michael Kjeldgaard det första internationella MC-gänget som kom till Danmark och började konkurrera med Hells Angels och Bandidos. Numera finns ett stort antal andra internationella MC-gäng i Danmark. 

-  No Surrender, tyske Gremium, Black Jackets og United Tribuns Forever og amerikanske Mongols, säger Michael Kjeldgaard till tidningen.

Eskalerade under 2016

MC-gängen är av tradition inblandade i narkotikahandel och strävar efter att skaffa kontroll över områden för att kunna kontrollera en egen marknad.

- Våldet och nivån på konflikterna har eskalerat under 2016, säger Michael Kjeldgaard.

Han förklarar upptrappning av våldet med att det samtidigt uppstått ett tomrum om vilket gäng som egentligen har makten.

Fakta Satudarah

MC-gänget Satudarah MC grundades i Moorderecht, Holland, 1990. I Holland har klubben omkring 800 medlemmar fördelade på ett 30-tal lokalavdelningar, så kallade chapters. Gänget är en global rival till framför allt Hells Angels.

Gängmedlemmar i Holland har gjort sig skyldiga till klassiska mc-relaterade brott som narkotikahandel, utpressning och vapenhandel.

På kort tid har Satudarah öppnat lokalavdelningar i Spanien, Belgien,Tyskland, Danmark och Sverige.

Danmarks justitieministern Sören Pind, V, gick redan juni i år ut med samma varning.

– Det är för närvarande förhöjd spänning i miljön, främst på Själland. Nya grupperingar har tillkommit och försöker skaffa sig territorium, sa han i en intervju med danska Politiken.

Då hade det på två månader inträffat fem skjutningar och ett knivmord.

Han förvarvade i samma intervju att det kunde bli aktuellt med speciallagstiftning som gav polisen andra möjligheter att ingripa mot MC-gängen.

"Helt oacceptabelt"

I dag, fem månader senare, anser dansk polis att situation förvärrats.

- Den utveckling som varit under 2016 är mycket bekymmersam och helt oacceptabel, säger Michael Kjeldgaard till Politiken.

Under senare år har framför allt Satudarah vuxit. Dansk polis uppskattade 2014 att det fanns cirka 40 medlemmar. Danska tidningen Ekstrabladet uppgav i år att Satudarah i dag har cirka 70 medlemmar i Danmark.

Polisen i södra Sverige har sedan 2014 gjort två större tillslag med Satudarah i Skåne. Det hårdaste slaget fick MC-gänget när dess svenske president och andra medlemmar plus en holländsk Satudarah-ledare 2015 dömdes i hovrätten i Malmö till hårda fängelsestraff för sin inblandning i en knarkaffär.

Malmöpolisen hade haft spaning på gänget och slog till när cirka 38 kilo kokain skulle lämnas över till Satudarah-ledaren vid Lunds centralstation.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!