Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Danska larmet om corona-siffrorna: Är missvisande

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Foto: Rigshospitalet

I Danmark larmar sjukvårdspersonal om att rapporteringen av antalet coronasmittade på sjukhus är missvisande. 

En stor del av de som rapporteras som smittade på sjukhus är inlagda av andra orsaker. Det kan röra sig om allt från benbrott till psykiska problem. 

I Sverige märker man inte av samma tendenser. 

– Det är bara några enstaka med exempelvis hjärtinfarkt eller höftfrakturer som även har covid, säger Sven Karlsson, chefsläkare på SUS. 

Inlagd på sjukhus med corona, eller inlagd på sjukhus på grund av corona. Skillnaden kanske inte verkar så stor men har skapat debatt i Danmark under de senaste dagarna. 

Det var i tidningen Politiken som flera källor inom Region Hovesdstaden kallade de officiella siffrorna på antalet inlagda med covid-19 för ”missvisande”. Detta eftersom många av de som rapporteras som inlagda på sjukhus inte är på sjukhuset för att de behöver behandling för covid-19. 

Det kan handla om en patient som halkat och brutit ett ben och som även råkar vara smittad av corona. Då hamnar den patienten i statistiken för inlagda på sjukhus med corona. 

Nu har man inom Region Hovedstaden börjat dela upp de olika grupperna. 

Under tisdagen förra veckan var det enligt den officiella siffran från smittskyddsmyndigheten SSI 315 personer inlagda på sjukhus med covid-19 i Köpenhamnsområdet. Men regionens egen statistik visade att bara 203 var inlagda på grund av covid-19. 

Det rör sig alltså om 35 procent som var inlagda främst av annan anledning än covid-19. 

Henrik Ullum, generaldirektör för Statens Serum Institut, SSI.
Foto: Pressbild/SSI

”Måste isoleras”

I Skåne har man inte märkt av någon liknande enligt Sven Carlsson som är chefsläkare på SUS. 

– Vi testar alla för covid som läggs in på vårdavdelning och för daglig statistik. Det är några enstaka som har exempelvis hjärtinfarkt eller höftfrakturer som även har covid. Men det är några enstaka fall. 

Efter att debatten tagit fart i Danmark ska smittskyddsmyndigheten SSI nu även börja rapportera antalet inlagda på sjukhus som behöver vård för covid-19. Men Henrik Ullum som är generaldirektör för SSI tycker att siffran de hittills redovisat gett en tydlig signal om vilken belastning sjukvården har. 

Han får medhåll av Anders Perner som är överläkare och professor på Rigshospitalet i Köpenhamn. 

 – Om en kvinna läggs in på sjukhus för att föda barn och visar sig vara smittad så måste hon ju isoleras och personal behöver ha skyddsutrustning när de tar hand om henne. säger Anders Perner till DR

TV: Fler nyheter om corona

Röstproblem efter covid-19 – så kan du minska besvären.