Danmark ökar sina coronarestriktioner

Antalet coronasmittade ökar kraftigt i både Norge och Danmark
I 83 av Danmarks 98 kommuner har corona-smittan ökat under de senaste veckorna.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
”Om den stigning vi har sett de senaste dagarna fortsätter under helgen är det inte orealistiskt att vi börjar använda oss av helt andra verktyg på måndag”, säger Anette Lykke Petri, vid danska patientsäkerhetsstyrelsen.
Foto: Jon Norddahl

I 83 av Danmarks 98 kommuner har coronasmittan ökat under de senaste veckorna. 

Nu håller landet andan av rädsla för en ny virusvåg. På måndagen infördes nya lokala restriktioner för Odense och 17 kommuner i Köpenhamnsområdet. 

Restauranger och kaféer måste stänga vid midnatt och högst 50 personer får samlas på en plats.

– Är vi bekymrade? Ja, det är vi. Går det på fel håll? Ja, det gör det, säger Magnus Heunicke, Danmarks hälsominister på en presskonferens. 

Kampen mot coronavirusets spridning går vidare i Danmark. De senaste veckorna har det dykt upp nya smittotillfällen över i stort sett hela landet och under helgen ökade antalet patienter som vårdas för corona dramatiskt.

21 kommuner överstiger den nuvarande gränsen på 20 smittade per 100 000 invånare. 

 – I Köpenhamns kommuner är det just nu 40,3 smittade per 100 000 invånare, säger Frank Jensen, som är överborgmästare i Köpenhamn. 

I Odense är det ännu värre, där är det mer än 60 smittade per 100 000 invånare. 

Kan stänga ner landet

Den danska regeringen, med Mette Frederiksen i spetsen, är inte främmande för att stänga ner delar av landet om det behövs. Under en presskonferens i går kom beskedet om lokala restriktioner i just Odense och Köpenhamn

– Vi befinner oss nu i den mest oroväckande situationen sedan i våras, säger hälsominister Magnus Heunicke. 

I de 18 berörda kommunerna får man samlas max 50 personer. Öppettider för restauranger och kaféer begränsas till klockan 24 från och med onsdag.

Restauranger över hela Danmark uppmanas dessutom att noga registrera alla sina gäster med namn och kontaktuppgifter för att kunna lämna över data till hälsovårdsmyndigheterna om det uppstår behov av smittospårning.

30 smittades vid en enda fest

Anette Lykke Petri vid den danska patientsäkerhetsstyrelsen berättar att 30 nya smittotillfällen den gångna helgen kan härledas till en enda födelsedagsfest. 

Søren Brostrøm, chef för den danska Sundhedsstyrelsen, uppmanar alla danskar att tänka till om man verkligen ska genomföra privata fester och hur många som då skall bjudas in. 

– Och serverar ni chips eller godis ska man verkligen inte göra det i en gemensam skål, säger han. 

En annan rekommendation är att bara en medlem av varje familj bör göra familjens inköp av dagligvaror. Butikerna uppmanas samtidigt att förhindra trängsel och att se till att det finns handsprit både vid ingångarna och centralt placerat inne i butikslokalen.

De nya lokala restriktionerna gäller fram till i första hand den 22 september. 

Den danska regeringen, med Mette Frederiksen i spetsen, är inte främmande för stänga ner delar av landet om det behövs.
Foto: JOHANNA GERON / TT NYHETSBYRÅN

Yngre smittas – äldre drabbas

På danska sjukhus följer man utvecklingen med stor oro. 

– Nu väntar vi med spänning på vad myndigheterna säger, det är de som har den stora överblicken när det gäller vem som har smittats och hur de har smittats, säger Anette Holm som är överläkaren på Odense Universitetssjukhus. 

Enligt Anette Holm är det framför allt yngre människor som smittats efter sommaren – men det är de äldre som drabbas hårdast.

– Vi vet att äldre åldersgrupper har större behov av att få vård om de smittas. Om det är det som har hänt under helgen, så är det väldigt bekymmersamt. Vi har inte haft ett så stort antal inlagda sedan försommaren, säger hon till TV2. 

De danska sjukhusen har än så länge god beredskap. Men faran lurar runt hörnet. 

– Vi har tufft som det är med att genomföra de operationer som fick skjutas upp i våras. Vi ska helst inte komma i en situation där vi använder vår intensivvårdskapacitet till covid-19-patienter i stället för att operera de som behöver det, säger Anette Holm. 

TV: Fler nyheter om corona

Överläkaren om den ansträngda sjukvården efter corona.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!