Dåliga kostvanor och lite motion ligger bakom danska kvinnornas allt mer vikande hälsa. Foto: Tomas LeprinceDåliga kostvanor och lite motion ligger bakom danska kvinnornas allt mer vikande hälsa. Foto: Tomas Leprince
Dåliga kostvanor och lite motion ligger bakom danska kvinnornas allt mer vikande hälsa. Foto: Tomas Leprince
Pölse och öl eller ta en promenad? Danskar väljer i allt högre grad det förstnämnda. Foto: Christer JäreslättPölse och öl eller ta en promenad? Danskar väljer i allt högre grad det förstnämnda. Foto: Christer Järeslätt
Pölse och öl eller ta en promenad? Danskar väljer i allt högre grad det förstnämnda. Foto: Christer Järeslätt

Danska kvinnor snart lika tjocka som män

Publicerad

De danska kvinnorna knappar in på männen.

En ny undersökning visar att nästan varannan kvinna i Danmark är överviktig.

– Vuxna danskar väljer i allt högre grad passiva transportmedel framför aktiva. Det vill säga att man i högre grad tar bilen i stället för att cykla, säger Jeppe Matthiessen vid DTU Fødevareinstituttet enligt bt.dk.

Aktivitetsnivån bland de danska kvinnorna fortsätter att sjunka, visar en ny undersökning från DTU Fødevareinstituttet.

Bilen och allt mer tid i soffan framför tv:n tros vara två av orsakerna till att de danska kvinnorna blir allt fetare.

Utifrån en annan av DTU Fødevareinstituttets studier ökade en genomsnittlig dansk kvinna 1,4 kilo i vikt mellan 2005 och 2013. Detta innebär att nästan varannan danska är lätt till svårt överviktig.

Kvinnorna knappar därmed in på de danska männen. Där anses drygt hälften vara överviktiga.

Risk för sjukdomar

Jeppe Matthiessen flaggar nu för att danskarnas dåliga vanor vad gäller kost och motion riskerar att få stor konsekvenser.

– Det är viktigt att förebygga fysisk inaktivitet eftersom de ökar riskerna för en rad sjukdomar som hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes typ 2 och även vissa cancerformer, säger Jeppe Matthiessen till nyhetsbyrån Rutzau som citeras av bt.dk.

Samlad statistik över danskarnas aktivitetsnivå visade att ungefär var tredje dansk klassades som fysiskt inaktiv 2011/12.

Helena Sjögren
Helena Sjögren

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag