Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Danska kritiken: ”Hysteri som går ut över svenskar”

Benedikte Kiær från Det Konservative Folkeparti, är borgmästare i Helsingör.Foto: STEEN BROGAARD / STEEN BROGAARD
Gränsstaden Helsingör har det tufft utan de svenska besökarna.Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

Utan de svenska besökarna går gränsstaden Helsingör på knäna.

Det berättar stadens borgmästare Benedikte Kiær – som längtar efter att få öppna upp gränserna igen.

– Vi har företag som tappat 80 procent av sin omsättning, säger hon.

Redan i lördags trodde en del sydsvenskar att de var välkomna till Danmark. Från ingenstans meddelande nämligen den danska polisen att svenskar inte skulle behöva visa upp något negativt covid-19-test om de tog färjan till Helsingör.

Men när så gränsfesten skulle påbörjas drogs beskedet tillbaka, och svenskarna fick åka hem igen.

– Man kan minst sagt säga att vi har varit förvirrade, säger Helsingörs borgmästare Benedikte Kiær (K). Vi fick veta på fredagskvällen att svenskar från Skåne, Halland och Blekinge var välkomna. Men det ändrades redan dagen efter.

För att medborgare i ett visst land eller region ska släppas in till Danmark krävs som mest 20 konstaterade fall av covid-19 per 100 000 invånare. Ett krav som bara Västerbotten lever upp till.

”Har blivit en hysteri” 

Att gränsen förblir stängd innebär en hel del huvudbry på den danska sidan av sundet – där gränsstaden Helsingör närmast går på knäna. Tio procent av stadens sysselsättning är knuten till turism, där svenskar utgör den största besöksgruppen.

– Vi har det tufft just nu. En hel del verksamheter här i Helsingör har svenska stamkunder som har försvunnit helt, säger Benedikte Kiær.

De svenska besökarna äter, handlar och konsumerar till ett värde av över 560 miljoner kronor i Helsingör varje år. 

En betydande summa för en stad som är stor som Trelleborg.

– Många är frustrerade i Helsingör och jag förstår att många är frustrerade på den svenska sidan också. Det har närmast blivit en coronahysteri hos väldigt många människor, och den går ut över svenskarna, säger Benedikte Kiær.

Drygt tio procent av Helsingörs sysselsättning är knuten till turismen - där svenskarna tillhör den största besöksgruppen.Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

 

Utlovar varmt välkomnande 

När kan då Helsingörs gator och torg fyllas med svenska besökare igen? 

Det danska utrikesdepartementet kommer ompröva vilka länder som ska räknas som öppna (eller stängda) varje torsdag klockan 16. För Sverige räknar man i regioner.

Om smittan går ner i södra Sverige kan alltså sydsvenskar eventuellt börja resa till Danmark och Helsingör igen redan nästa vecka. 

– Jag kan lova att vi kommer stå redo med kaffe, wienerbröd och musik när våra svenska grannar får komma hit igen, lovar Benedikte Kiær.

Se fler nyheter från södra Sverige