Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Danska journalisten: Ät upp era kaniner

DET ÄR SERVERAT. Den 6 februari kommer Tine Kortenbach ut med boken "Urban farming" som ska locka barnfamiljer att äta kanin. Foto: Tine Kortenbach
ÄLSKLING, JAG KOKTE KANINEN. Glenn Close i filmen "Farlig förbindelse" är nog vad de flesta associerar till när det gäller kanin på spisen.
GOTT OCH NYTTIGT. Kaninens kött är ljust och fint, uppfödningen är klimatsmart. Vad mer kan man begära? Foto: Roger Vikström

Glenn Close gjorde det i filmen "Farlig förbindelse". Och nu vill journalisten Tine Kortenbach att vi också ska göra det.

Hålla kaniner där hemma och sedan servera dem till middag, alltså.

– Jag har fött upp kaniner sedan jag var barn. I min familj är det naturligt att äta kanin, säger hon till Ekstrabladet.

Tine Kortenbach tipsar om kaninkött

•Man behöver inte ha bondgård.

•En vanlig villaträdgård, terrass eller altan räcker för att förse en familj med hälsosamt och välsmakande kaninkött.

•Kaninkött är magert och innehåller mer viktigt omega-3 än annat kött.

•Köttet är ljust som kyckling och hälsosammare än rött kött.

•Kaninkött är klimatsmart eftersom djuren kan födas upp på gräs (även ogräs) och andra växter.

Danska journalisten Tine Kortenbach kommer ut med boken "Urban farming" den 6 februari. I den slår hon ett slag för kaninen som god, sund vardagsmat. Och hon riktar sig särskilt till unga barnfamiljer i storstaden.

– Köttutbudet i våra butiker är för dåligt, säger Tine Kortenbach.

– Längre söderöver är det vanligt att äta kanin och jag tänkte sprida den vanan här också. Men jag vill slå fast att det inte är keldjur vi ska slakta utan matkaniner som är köpta för att hamna på matbordet.

Tine Kortenbach hävdar att kaninkött är både hälsosamt och miljösmart.

– Många barnfamiljer känner att de har tappat kontakten med matproduktionen. De vill visa sina barn var maten kommer från. Som det är i dag tror ju ungarna att kycklingen är född i butikens frysdisk.

Behöver inte slakta själv

Barnfamiljerna som väljer att satsa på kaninkött måste inte nödvändigtvis slakta djuren själva, påpekar författaren.

– Nej, det är ett riktigt tabu i vårt moderna samhälle. Vi har delegerat bort slakten till andra så att vi slipper se vad som händer.

– Men man kan köpa kaninerna av en erfaren uppfödare och få hjälp med slakten. Och barnen kan också behöva bli lite äldre innan de är redo att se det.