Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Danska hoppet: Är mer positiva än på veckor

Enligt en ny dansk studie har antalet sjukhusinläggningar inte ökat trots att antalet fall ökat.
Foto: FRANCIS JOSEPH DEAN/DEAN PICTURE/SHUTTE / FRANCIS JOSEPH DEAN/DEAN PICTURE/SHUTTERSTOCK SHUT
Arkivbild.
Foto: NIELS CHRISTIAN VILMANN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Anders Tegnells och Folkhälsomyndighetens tuffa scenarier blir bara en parentes, tror danska forskare. 

Från andra sidan sundet är tongångarna desto mer positiva. 

– Vi är optimistiska – och kanske mer optimistiska än vi varit de senaste veckorna, säger Anders Persner vid danska Rigshospitalet, till DR.  

Coronavarianten omikron har tagit över och dominerar nu smittspridningen i Sverige. Enligt Folkhälsomyndighetens blir kommande två veckor tuffa med fortsatt många fall. Därefter kan det bli aktuellt att sluta benämna sjukdomen som samhällsfarlig. 

– Vi har en tuff våg nu. När vi är på andra sidan av den här puckeln då tror jag det definitivt dags att titta på det... om det verkligen är rimligt att klassificera det här som en samhällsfarlig sjukdom, sa Anders Tegnell i Aktuellt på torsdagskvällen. 

Dubbelt så många fall

En majoritet av den svenska befolkningen är vaccinerad. Det i kombination med att omikron inte tros ge lika svåra symtom som delta har gjort att iva-fallen inte varit lika många. Däremot har smittspridningen varit så stor att sjukhusinläggningarna – och i sin tur pressen på sjukvården – ökat. 

Precis detta visar en ny dansk studie; Sjukhusinläggningarna på landets intensivvårdsavdelningar har inte ökat i lika stor takt som antalet nya fall. 

Det ser Anders Perner, professor och överläkare på intensivvårdsavdelningen på Rigshopsitalet i Köpenhamn som ett gott tecken. 

– Om omikron varit som delta hade det varit dubbelt så många inlagda på intensivvårdsavdelningarna, och det hade fortsatt öka nästa vecka. 

Samma tendenser har synts i Sverige. I förra veckan berättade Christina Sjöberg, överläkare och huvudskyddsombud på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, att trycket på vårdavdelningarna ökat stort.

– Det är extremt pressat på hela sjukhuset och kolleger som fått gå in och ta extrapass. Men det har inte blivit den här riktigt dramatiska beläggningen på intensivvården än.

Här är Folkhälsomyndighetens nya scenarier för smittspridningen

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!