Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Danska experterna: Öppna skolorna nu

Stor oro för coronaviruset i Danmark: ”Tappat många kunder”
Ett tomt Köpenhamn efter de hårda restriktionerna mot allmänheten.Foto: JENS CHRISTIAN
Søren Riis Paludan, professor vid institutionen för biomedicin vid Århus universitet.Foto: Århus universitet

Danmark har stängt stora delar av samhället.

Den som umgås i en grupp på mer än tio personer straffas med böter.

Men flera experter i landet vill nu se att vissa restriktioner hävs – så att fler kan bli smittade.

Sverige och Danmark har hanterat utbredningen av coronaviruset på helt olika sätt. Medan Sverige har hållit skolorna öppna har Danmark stängt. Dessutom var Danmark det första landet i Norden att stänga gränserna till följd av covid-19, och Norge följde efter.

Även inom landet har de danska åtgärderna varit hårda. Sedan tidigare är det förbjudet att umgås i en folksamling på mer än tio personer – och regeringen vill sänka det till två personer. Den som bryter mot förbudet straffas med böter.

Men den instängda vägen är inte rätt väg att gå, menar flera experter som TV2 har talat med.

SSI-chefen Kåre Mølbak har tidigare sagt att Danmark liksom Sverige strävar efter att uppnå flockimmunitet över tid.

– Det råder inga tvivel om att det blir en svår process om det är människor som dör av det, men vi har inget alternativ, säger Allan Randrup Thomsen, professor i experimentell virologi vid Köpenhamns universitet, till TV2.

Vill öppna skolorna

Därför måste Danmark ställa om till en gradvis öppning av samhället, menar bland andra Søren Riis Paludan, som är professor vid institutionen för biomedicin vid Århus universitet.

– Om man arbetar utifrån att uppnå flockimmunitet kan man lugnt och stilla öppna skolor och bibliotek. Öppningen ska ske gravis, så att det skapas en ring runtom de svagaste. Att öppna för besök på äldreboenden och sjukhus är något av det sista som görs, säger han till TV2.

Allan Randrup Thomsen säger till kanalen att det är viktigast att elever i grundskolan kan återvända till skolan för att kunna ta examen till sommaren. 

Men alla experter är inte eniga. Astrid Iversen, professor i virologi och immunologi vid Oxfords universitet, ser en risk för många människors liv genom att öppna samhället som vanligt igen. 

– Om 60 procent av alla danskar smittas kan cirka två procent dö. Det är över 67 000 människor. Och de kommer att dö onödigt, säger hon till TV2.