Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Danska elitsoldater ska jaga IS-krigare

Jaegerkropset har varit insatta i båda Afghanistan och Irak men även på andra platser, vart är hemligt.
Foto: Danska TV2
Jaegerkorpset räknas som ett av världens främsta elitförband och har bland annat tränat med Sveriegs hemliga specialförband, SOG.
Foto: Danska Försvarsmakten
Efter att större delen av den IS-ockuperade staden Mosul fallit ska danska elitsoldater jaga IS-krigare som försöker fly till Syrien
Foto: AP

Danska regeringen har beslutat att sätta in 60 soldater från elitförbandet Jaegerkorps  i strider mot IS i Syrien. Danmark har sedan tidigare cirka 160 soldater i Irak men de har som enda uppgift att utbilda irakiska trupper.

Elitsoldaterna ska jaga IS-krigare som är på flykt, enligt tidningen Information.

Danmark har sedan tidigare trupp i Irak men deras uppgift är att utbilda irakisk militär. Fredagens beslut togs efter att USA med sin NATO-allierade om utökat militär bistånd. I huvudsak ska elitförbandet sättas i gränsen mellan Irak och Syrien. Men exakt var och vad elitförbandet har för uppdrag är hemligstämplat. Danska tidningen Information hävdar att ett uppdrag är att spåra upp IS-krigare på flykt från områden kring den irakiska staden Mosul till Syrien.

Irakiska styrkor har med stöd av bland annat amerikanska trupper intagit stora delar av Mosul. Det uppgav Iraks premiärminister Haider al-Abadi på onsdagen vid en presskonferens.

Deltar i strider

Jaegerkorpset finns sedan tidigare i Irak men har då enbart haft som uppdrag att delta i träningen av irakisk militär samt skydd av basen Al Asad i västra Irak där danskarna har sin bas. Träning innebär också att danskarna deltar i strider.

Sverige har motsvarande uppdrag sedan 2015 i norra Irak och tränar kurdisk Peshmerga-soldater som strider mot IS. Sverige kan som mest skicka 120 soldater, enligt det regeringsförslag som antogs av riksdagen. Svenskarna har en stab i Erbil och utbildar Peshmerga i bland annat  vapenhantering, sjukvård, försvarsstrid, strid i bebyggelse samt att upptäcka improviserade sprängladdningar.

 Tränar med svenska elitförbandet

Danska försvarsministern Claus Hjort Frederiksen beskriver det nya uppdraget som nu beslutas som mycket "farligare" än tidigare uppdrag.

Jaegerkorpset räknas som ett av världens främsta elitförband. De är specialiserade på strid och spaning under extrema förhållanden. Jaegerkorpset har bland annat genomfört flera övningar med svenska specialförbandet, SOG, Särskilda operationsgruppen. Vid ett tillfälle tränade det svenska och danska elitförbandet att stoppa terrorister som genomfört en flygkapning.

Jaegerkorps tränas även av svenska Försvarsmakten att agera i tufft vinterklimat i Arvidsjaur, liksom elitförband från bland annat England och Tyskland.