Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Danska corona-uttrycket hyllas över hela världen

Fulla flyg och tåg på höstlovet – trots corona.
Eva Skafte Jensen är språkforskare, enligt henne har uttrycket ”samfundssind” en lång historia.Foto: Pressbild

Tidigt under coronakrisen uppmanande den danska statsministern sina medborgare att ta sitt samhällsansvar, ”samfundssind” som det heter på danska. 

Nu sprider sig uttrycket över världen – både New York Post och BBC skriver om uttrycket som tippas att utses till årets ord. 

Det var tidigt i mars som den danska statsministern Mette Frederiksen började använda sig av uttrycket flitigt. 

– Vi måste samarbeta med att hålla avstånd. Vi har behov att ett ”samfundssind” (samhällsansvar). Jag vill gärna tacka alla som hittills har visat att det är precis det vi har i Danmark, ett samhällsansvar, sa hon då på ett pressmöte.

Under månaden innan hade ordet bara använts vid 23 tillfällen i danska medier, men sen exploderade det. ”Samfundssind” nämndes 2 855 gånger under mars och så har det fortsatt sedan dess. 

Enligt BBC är det Mette Fredriksens ivriga användande av ordet en stor anledning till att stora delar av Danmark har ställt upp för varandra under krisen. 

”Legofabriken började tillverka visir till sjukvårdspersonal, nöjesparken Tivoli gjorde om till en tillfällig förskola för små barn där de kunde hålla avstånd till varandra, och den tvåstjärniga Michelinkrogen Alchemist ställde om från att servera exklusiva avsmakningsmenyer med 50 rätter till att koka pasta till tolv härbärgen för hemlösa i Köpenhamn”, skriver BBC. 

Danmarks statsminister Mette Frederiksen har ivrigt använt uttrycket ”samfundssind”, samhällsansvar under coronapandemin.Foto: THIERRY MONASSE / POLARIS POLARIS IMAGES
Nu tas det här upp i brittiska BBC.Foto: Skärmdump
Även New York Post tar upp användandet av ordet.Foto: Skärmdump.

”En stolt tradition”

Men det här med ”samfundssind” är inget nytt. 

– Det finns en stolt tradition av att ta ansvar för sitt samhälle i Danmark, säger Eva Skafte Jensen till BBC

Hon forskar i det danska språket och är med i styrelsen för det danska språk- och litteratursällskapet. 

– Under 1800-talet syntes samhällsansvaret när medborgare på landsbygden byggde upp kooperativ med fokus på gemensamma mål. Samma anda fanns bland arbetare vilket bidrog till att bygga upp en stark fackföreningsrörelse. 

Både New York Post och BBC tippar nu att ”samfundssind” kommer bli en uppföljare till ett annat danskt uttryck som spridits över världen, nämligen ”hygge” som helt enkelt betyder ”att ha det bra”. 

TV: Fler nyheter från Danmark

Filmen visar Peter Madsens flykt från fängelset.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!