Danskens skräck: ”Trodde de sköt oss”

”Vi trodde det var en olyckshändelse. Sen, samma kväll hörde vi att fler blivit drabbade, säger dansken Carsten Petersen.
Foto: Carsten Petersen / Privat
Foto: Carsten Petersen / Privat

Under flera veckor har danska bilister blivit attackerade i Skåne på E65 mellan Ystad och Skurup. 

Många anmälningar har kommit in om stenkastning, men det är fortfarande oklart vad det handlar om.

– Först trodde jag att det var ett pistolskott, säger Carsten Petersen som är en av dem som fått en större sten kastad mot rutan.

Nu pågår ett stort arbete för polisen för att sammanställa de anmälningar som har kommit in om stenkastning mot danska bilister. 

Hittills har 35 anmälningar kommit in, varav en är mot en svensk bil. 

– Det här kan sluta mycket illa. Vi har en som fick föras till sjukhus och blev allvarligt skadad. Nu kan han inte längre se på ena ögat, säger Ewa-Gun Westford, polisens presstalesperson. 

Den svenska polisen fick kännedom om händelsen först när det uppmärksammades i danska medier efter att det skrivits om det i en Facebook-grupp för Bornholmspendlare, något som TV2/Bornholm var först med att berätta. 

– Hade stenen kommit 10 centimeter till vänster hade min fru fått den i huvudet, säger Carsten Petersen, vars bil träffades.

Carsten Petersens och hans fru var på väg till campingsemester på Bornholm när hans bil träffades av en sten längs E65 i närheten av Svedala.
Foto: Carsten Petersen / Privat

Undviker genom andra vägar 

Anette Berg har sitt sommarhus på Bornholm, men trots att hon utsatts för stenkastningen kommer det inte stoppa henne från att komma tillbaka under sommaren. 

– Jag vill inte vara en del av det här. Jag kommer åka till mitt sommarhus ändå. De ska inte få ta mig, säger hon. 

Även Carsten Petersen kommer åka tillbaka till Bornholm under sommaren trots olyckan. 

– Vi har redan åkt dit igen, men nu har vi tagit en annan väg. Det verkar vara på samma ställe på E65 som det händer, säger han. 

Polisen har lagt ett stort fokus på att försöka kartlägga vad de ät som egentligen pågår. 

– Det har kommit in anmälningar om stenkastning, men det finns även uppgifter om att det skulle handla om metallföremål, säger Ewa-Gun Westford.

– Jag tror det är någon slags maskin som kastar. Den kom i väldigt hög hastighet som inte är möjligt för an människa att kasta, säger Anette Berg. 

Polisens presstalesperson Ewa-Gun Westford.
Foto: JENS CHRISTIAN

”Kamp mellan Sverige och Danmark”

I bara en av de 35 anmälningar som hade kommit in hittills är det en svensk bil som utsatts.  Varför det är just danskarna som är drabbade kan inte polisen svara på än. 

– Jag är arg och jag förstår inte varför. Kan det vara så att är det en fortsättning på en kamp mellan Sverige och Danmark, undrar Anette Berg. 

Ewa-Gun Westford säger att det handlar om en gärningsperson som vet vad den gör.

– Det här är inget oskyldigt pojkstreck.

TV: Man knivhuggen flera gånger i Malmö

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!