Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Danska ambassaden i Jakarta stormad

300 indonesiska muslimer stormade på fredagen den byggnad i Jakarta där danska ambassaden finns. Utanför byggnaden brändes danska flaggan och kastades ruttna ägg för att protestera mot de publicerade teckningarna av profeten Muhammed. WEBB-TV: Ambassad-attacken i Jakarta
Omkring 300 uppbragta indonesiska muslimer bröt sig på fredagsmorgonen in i den byggnad i Jakarta där danska och svenska ambassaderna finns, slog sönder inredning och kastade ruttna ägg i protest mot Jyllands-Postens karikatyrer.
Nyhetsbyrån AFP, som anger demonstranterna till ett hundratal, rapporterar att demonstranterna ropade "vi är redo för jihad!" och "låt oss slakta den danske ambassadören!". Säkerhetspersonal hindrade aktivisterna, som var beväpnade med bambustavar, från att nå ambassaden på 25:e våningen och fick nöja sig med att kasta tomater och ägg på det danska emblemet i entrén. Skaran upplöstes och avlägsnade sig efter någon timme. Polisen grep ingen av männen. - Vi är inte terrorister eller anarkister, men vi är emot människor som svartmålar islam, sa en av protestanterna till AP.

Svenska ambassaden i samma hus

Den svenska ambassaden ligger på nionde våningen i samma byggnad. Sveriges ambassadör i Jakarta, Lennart Linnér, bekräftar händelsen för TT. - Den var en grupp som tog sig in, men de stoppades i lobbyn. De fick skicka upp några representanter som fick prata med folk på den danska ambassaden, säger Linnér. Han bekräftar också äggkastningen mot den danska ambassadskylten, men betonade att skadegörelsen inte var omfattande och att demonstranterna i stort sett var fredliga. - En del av dem skanderade just att de inte ville förstöra något.

"Gjorde inte direkt reklam för oss"

AFP uppger att demonstrationsledarna hjälpte polisen att kasta ut de värsta bråkstakarna. Under mötet med den danske ambassadören sades denne ha lovat att utfärda en offentlig ursäkt för teckningarna. - Om de inte gör det så sparkar vi ut dem ur landet och kräver att Indonesien kallar hem sin ambassadör, sade en av demonstrationsledarna. Indoneserna visade inget intresse för att tala med svenskarna i huset. - Vi gjorde väl inte direkt reklam för oss heller, säger Linnér.

Skärpt säkerhet

Ambassadör Linnér uppger att säkerheten skärpts och att omkring 25 poliser stationerats utanför byggnaden. - Sedan visade det sig att säkerhetsarrangemangen inte var vattentäta. Gatan stängdes av för biltrafik, men demonstranterna släpptes fram och tyvärr kunde en del av dem också ta sig in i byggnaden och fram till lobbyn. Linnér uppger att han givit personalen ledigt under fredagseftermiddagen då ambassaden stänger redan klockan 14. Ambassadören hade inte fått några rapporter om vad landets imamer sagt under fredagsbönen tidigare på dagen.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!