Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Danska tågstrejken är nu avslutad

Strejken tros påverka även svensk trafik.
Foto: CHRISTER WAHLGREN
De danska lokförarna hävdar att de går ut strejk.
Foto: BILDBYRÅN

Den danska tågstrejk som under måndagsmorgonen orsakade stora förseningar i den svenska och danska tågtrafiken är nu avslutad, rapporterar BT. 

– Vi har börjat återställa tågtrafiken, sa Tony Bispeskov, informationschef på DSB.

Lokförare på det danska tågbolaget DSB gick imorse ut i strejken, som nu ska vara avslutad. 

– Vår personal på både S-tågnätet och fjärr- och regionaltågen i östra delen av Danmark börjar nu återgå till jobbet. Därför har vi börjat återställa trafiken, sa Tony Bispeskov, informationschef på DSB. 

Skånetrafiken skriver på sin hemsida att de första tåg att återgå till ordinarie tidtabell blir tåg 1069 från Malmö C mot Danmark med avgångstid klockan 14.53, respektive tåg 1066 från Danmark mot Malmö C med avgångstid 15.07. Man varnar dock för att förseningar kan fortsätta förekomma under måndagskvällen. 

Ersättningsbussar kommer att fortsätta att köra i båda riktningar fram tills klockan 16.00. 

”Enligt uppgifter från Danmark befaras stora delar av det danska tågbolaget DSB tas ut i strejk. Det innebär att inga Öresundståg kan köra över Öresundsbron på morgonen Tågen är inställda mellan Malmö C och Köpenhamn, i båda riktningar”, skrev Skånetrafiken på hemsidan på måndagsmorgonen.

Inställda tåg på den svenska sidan sundet  

Strejken innebär bland annat att Hovebanegården i Köpenhamn blockerats, skrev dansk polis på Twitter.

https://twitter.com/KobenhavnPoliti/status/1112615715566219264

Strejken på den danska sidan drabbade även den svenska tågtrafiken. 

”Enligt uppgifter från Danmark befaras stora delar av det danska tågbolaget DSB tas ut i strejk. Det innebär att inga Öresundståg kan köra över Öresundsbron på morgonen Tågen är inställda mellan Malmö C och Köpenhamn, i båda riktningar”, skrev Skånetrafiken på hemsidan på måndagsmorgonen.

Titti Unosdotter på verksamhetsjouren på Skånetrafiken förklarade:

– Det påverkar framför allt de som ska över bron. Så vi har satt in extra bussar från Hyllie till Kastrup. Men det påverkar också andra tåg, det blir förseningar för annan trafik, befarar vi. Vi gör vad vi kan, sa hon.

Skånetrafiken satte dessutom satt in extra bussar för att köra passagerarna dit tågen inte kör. Dessutom fanns personal i gula västar finnas vid stationer för att underlätta för resenärerna.


Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Långa köer till bussarna

På Hyllie, varifrån Skånetrafikens ersättningsbussar tar resenärer över bron, var det rörigt under förmiddagen. 

”Folk står fint i kö men när en buss kommer så springer alla mot den. Skånetrafiken borde skicka hit personal för att styra upp det”, skrev en av medlemmarna i Facebook-gruppen ”Broenlive” som är en grupp för Öresundspendlare. 

En annan skrev ”Som det ser ut på Hyllie just nu så kommer det ta timmar att komma över bron” och får svaret ”Inte oväntat att det blir kaos. Ta taxi och begär ersättning”.

Johanna Chieng, 23, från Malmö, jobbar på ett arkitektkontor i Köpenhamn och drabbades av tågstrejken under måndagsmorgonen. 

Kände du till det på förhand?

– Nej det gjorde jag inte. Det var något som jag förstod först när jag kom till Malmö C. Jag kommer bli sen men som tur är har vi flextid på kontoret.

Hur påverkar det här dig?

– Det är soligt och jag är på gott humör men skulle nog bli irriterad om jag var på väg mot flyget eller ett viktigt möte. Jag förstår varför folk strejkar, de gör det säkert med all rätt.

Vid 9 på morgonen började Skånetrafikens ersättningsbussar hinna ikapp och köerna lugnade sig. Men Janos Fazekas från Lund berättar att det varit kaos på platsen tidigare under morgonen. 

– Det kom bara två bussar och många hade mycket bagage.

Johanna Chieng, 23, från Malmö, jobbar på ett arkitektkontor i Köpenhamn: ”Jag förstår varför folk strejkar, de gör det säkert med all rätt”, säger hon.
Foto: Caroline Larsson

Varslade arbetsgivaren under måndagen

Det var danska lokförare som gick ut i strejk. Problemet var, enligt lokförarna, att det i princip inte fanns några anställda med fackliga uppdrag längre – eftersom DSB gjort sig av med samtliga förtroendevalda. Den uppgiften hävdar dock DSB inte stämmer.

Därför varslade lokförarna varslade sin arbetsgivare om att de under måndagen kommer att strejka.

– Nu är det nog, skrev man i ett anonymt brev till tidningen Ekstrabladet.

Med rädsla för att bli av med sina jobb har ingen skrivit under brevet med sitt namn, uppger tidningen. 

Janos Fazekas från Lund drabbades av tågstrejeken.
Foto: Caroline Larsson

Demonstration i Danmark

Vid Hovedbangården är det ett 70-tal DSB-anställda som demonstrerar. De står utanför huvudingången med röda fanor. 

– Innanför väntar en hel del passagerare förgäves på sina tåg. De har förstått att det är mer eller mindre omöjligt att komma ut från Köpenhamn med tåg. Folk verkar inte förvirrade, utan mer besvikna att de drabbats av strejken säger Ekstrabladets reporter Peter Jeppesen

Ekstrabladet har pratat med pendlaren Nikolaj Fraling som sitter fast. 

– Det är skitirriterande det här, jag kommer inte härifrån. Jag har ingen bil så jag vet inte hur jag ska ta mig någonstans. 

Han har viss förståelse för personalen som strejkar.

– Men samtidigt lämnar de många människor i sticket på det här sättet. Jag blir tagen som gisslan. 

Tågresenärerna möttes av dystra informationstavlor under måndagsmorgonen.
Foto: Jakob Kjelldén

Blir en vild strejk

Beslutet att gå i strejk ska inte vara förankrat hos de fackliga organisationerna. DSB gick därför under söndagen ut med information att ”de räknar med att tågen går som vanligt”.

– Vi har redan lyft det här med Dansk Industri och Dansk Arbetsgiverforening, att det handlar om en icke överrenskommen strejk. Och jag kommer skicka ett brev till Dansk Jernbaneforbund där jag tydligt redogör att jag förväntar mig att de uppmanar arbetarna att låta bli att strejka. För om det sker, är det så fult det bara kan vara, sa Poul-Enemark, underdirektör på DSB.

Många vill ta sig ombord på ersättningsbussarna som går mellan Hyllie och Kastrup.
Foto: Mikael Nilsson

Samtidigt: strejk på Köpenhamns flygplats 

Under förmiddagen pågick även en strejk på Köpenhamns flygplats, från handelsbolaget CFS, som orsakade stora förseningar. 

Skånska Anders Roos satt fast på flygplatsen i fyra timmar tillsammans med sin familj, i väntan på sitt bagage. 

– Först fick vi veta att vi skulle lämna uppgifter om vårt bagage och att vi skulle få det hemskickat, sedan ändrade de sig och sa att det skulle komma snart. Men det gjorde det inte, vi stod där i fyra timmar utan hjälp eller information, säger Anders Roos. 

Anders uppskattar att ett hundratal personer stod och väntade i bagagehallen samtidigt. 

– Vi har barn som behöver sova, alla var helt slut. Vi tog flyget från Bryssel klockan halv sex imorse. Det var hur mycket människor som helst som stod och väntade, folk låg på golvet och satt på sina väskor. Först efter fyra timmar var allting i gång och vi fick vårt bagage till slut, berättar han. 

Klockan 12 meddelade Köpenhamns flygplats via sin Facebook att strejken var avslutad. 

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!