Den franska satirtidningen Charlie Hebdo häcklar den danska "smyckeslagen" med en teckning. Foto: CHARLIE HEBDO/DANSKA TV2Den franska satirtidningen Charlie Hebdo häcklar den danska "smyckeslagen" med en teckning. Foto: CHARLIE HEBDO/DANSKA TV2
Den franska satirtidningen Charlie Hebdo häcklar den danska "smyckeslagen" med en teckning. Foto: CHARLIE HEBDO/DANSKA TV2
Tidigare har Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen bland annat utmålats som nazist i brittiska The Guardian. Foto: Dresling JensTidigare har Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen bland annat utmålats som nazist i brittiska The Guardian. Foto: Dresling Jens
Tidigare har Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen bland annat utmålats som nazist i brittiska The Guardian. Foto: Dresling Jens

Dansk smyckeslag häcklas av tidning

Publicerad

Den franska satirtidningen Charlie Hebdo häcklar den danska "smyckeslagen" – med en teckning.

– Ska vi plundra immigranterna på deras guldtänder? står det i artikeln enligt danska TV2.

Charlie Hebdo har i den senaste utgåvan en satirteckning av den omstridda danska "smyckeslagen". Teckningen visar en man med en tång som drar ut tänderna på en immigrant.

– Ni får dem tillbaka när ni återvänder hem till er, säger mannen med tången till immigranten.

Teckningen jämför "smyckeslagen" med nazisternas konfiskering av judarnas guldtänder under andra världskriget. Den nya danska lagen innebär bland annat att kontanter och värdesaker värda mer än 10 000 kronor kan beslagtas från asylsökande för att bekosta deras uppehälle i Danmark.

Tillhörigheter som har affektionsvärde, som vigsel- och förlovningsringar, minnesgåvor från anhöriga och religiösa föremål ska dock vara undantagna beslag – oavsett deras värde. Men om smycket är en handelsvara är saken annorlunda.

Försvarar lagen

Charlie Hebdo beskriver i en artikel lagen som ett dubbelt straff för människor som är på flykt undan diktaturer och krig. Tidningen påpekar dock att vissa asylsökande kan ha kommit av ekonomiska skäl men att "smyckeslagen" är inte lösningen på problemen.

– Om våra västerländska värden ska stå för något så måste vi hjälpa flyktingarna till vad de flesta vill - det vill säga ett värdigt liv i de länder de flyr ifrån. Med andra ord, förstöra diktaturer och islamisk radikalisering, skriver Charlie Hebdo.

Tidigare har Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen bland annat utmålats som nazist i brittiska The Guardian.

Han har försvarat lagen med att flyktingar får samma förutsättningar som danska medborgare. Även en dansk person som har värdesaker värda mer än 10 000 kronor kan tvingas sälja dem innan man får bidragshjälp.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag