Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Dansk polis upplöste scouternas riksmöte

Dansk polis följde på lördagseftermiddagen de nya, hårda coronareglerna och upplöste den danska scoutrörelsens riksmöte. 400 scouter skickades hem.

– Jag är förbluffad över att man inte gav oss en frist, säger rörelsens generalsekreterare Thomas Kirkeskov till DR Nyheder.

Scoutrörelsens årsmöte i Fredericia skulle ha pågått lördag och söndag – men avbröts vid 17-tiden på lördagen av polisen eftersom det ansågs bryta mot coronareglerna.

Polisen upplöste danska scouternas årsmöte. Generalsekreterare Thomas Lynderup Kirkeskov är förbluffad.Foto: Johny Kristensen
Omkring 400 medlemmar hade kommit till scoutrörelsens riksmöte i danska Fredericia.Foto: Kirstine Mose Schade

Då hade arrangörerna ändå varit i kontakt med polisen i förväg för att förvissa sig om att arrangemanget skulle kunna genomföras.

Klockan 11 var polisen på plats och godkände mötet. Sex timmar senare kom de och avbröt mötesförhandlingarna och skickade hem alla deltagarna.

Nya regler över natten

Anledningen var att nya regler utformats över natten och trätt i kraft klockan 12. Reglerna säger att folk ska sitta ner och inte får röra sig i lokalen eller äta tillsammans.

– Det här har skett över natten, såvitt vi förstår, och trätt i kraft klockan 12 efter att vårt möte börjat, säger Thomas Kirkeskov till DR Nyheder.

– Jag är förbluffad över att man inte gav oss en frist och lät kungörelsen träda i kraft om en vecka eller tre dagar. Vi har gjort allt för att följa de regler som gällde.

Munskydd och handsprit

Scouterna hade hyrt en större mässhall och försett alla deltagare med munskydd och tillgång till handsprit, för att undvika att skapa ett superspridar-evenemang.

– Vi tar coronasmittan på stort allvar och jag har förståelse för de medlemmar som har valt att inte komma. Men många har kommit för att de kände sig trygga, säger Thomas Kirkeskov.

– Vi har gjort allt vi har kunnat och följt de officiella riktlinjerna. Vi kan inte stänga ner demokratin och alla möten. Då går samhället i stå.

Mötesdeltagarna lämnade mässhallen i Fredericia direkt vid beskedet från polisen.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!