Peter Madsen har nekat till brott. Foto: TOMAS LEPRINCEPeter Madsen har nekat till brott. Foto: TOMAS LEPRINCE
Peter Madsen har nekat till brott.  Foto: TOMAS LEPRINCE
Kim Wall och Peter Madsen sågs i ubåten under torsdagskvällen. Foto: ANDERS VALDSTED / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅNKim Wall och Peter Madsen sågs i ubåten under torsdagskvällen. Foto: ANDERS VALDSTED / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Kim Wall och Peter Madsen sågs i ubåten under torsdagskvällen.  Foto: ANDERS VALDSTED / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Kim Wall har publicerats i internationella medier som New York Times, The Guardian och Harper's Magazine. Foto: TOM WALLKim Wall har publicerats i internationella medier som New York Times, The Guardian och Harper's Magazine. Foto: TOM WALL
Kim Wall har publicerats i internationella medier som New York Times, The Guardian och Harper's Magazine.  Foto: TOM WALL

Dansk polis: Så bokade Kim Wall möte med Peter Madsen

Publicerad

Det har gått en vecka sedan den svenska journalisten Kim Wall rapporterades försvunnen.

Ubåtsägaren Peter Madsen sitter häktad misstänkt för att ha vållat hennes död.

Nu går polisen ut med uppgifter om mejlkonversationen där de stämde möte.

– Den visar att de har haft en professionell kontakt, säger Jens Möller vid Köpenhamnspolisen till danska TV2.  

En vecka har gått sedan den svenska journalisten Kim Wall anmäldes försvunnen av anhöriga. Det var förra torsdagen som hon följde med uppfinnaren Peter Madsen i hans egentillverkade ubåt Nautilus ute i vattnet i Öresund. 

Klockan 02.30 på fredagen rapporterades ubåten försvunnen och vid 10.45 meddelade danska försvaret att ubåten hittats i Kögebukten. Madsen ska ha varit ombord och hittades välbehållen. 

Peter Madsen har häktats misstänkt för grovt vållande till annans död, men när den bärgade ubåten undersöktes av polisen natten mot söndagen hittades ingen kropp. Den tekniska undersökningen tyder på att ubåten sänkts med avsikt meddelade polisen. 30-åriga Kim Wall är fortsatt försvunnen. 

 

Familjen: "De värsta dagarna i vårt liv" 

Har kartlagt mejlkontakt

Jens Möller, chef på mordenheten hos Köpenhamnspolisen, har undersökt mejlkontakten mellan Kim Wall och Peter Madsen. 

Mejlen visar på en strikt professionell kontakt mellan dem, menar han. 

– Vi har en e-postkorrespondens mellan dem där de är överens om att de ska segla med ubåt för att hon ska skriva ett porträtt av Peter Madsen. Det indikerar att de har haft en professionell kontakt, säger Jens Möller till danska TV2.  

Peter Madsen.Foto: AFP / Scanpix Denmark

Enligt Jens Möller bodde Kim Wall och Peter Madsen relativt nära varandra men det finns inga bevis på att de skulle vara bekanta med varandra sedan tidigare. 

Det förekommit spekulationer om att händelsen är arrangerad av Peter Madsen för att få publicitet skriver danska TV2. Bakgrunden är bland annat att Peter Madsen själv i en intervju från 2014 diskuterade sådana planer. Men det tillbakavisar polisen bestämt. 

– Jag är mycket övertygad om att det inte är det. Ingenting tyder på att det skulle vara det, säger Jens Möller.

"Har inget att dölja"

I ett nytt uttalande från Peter Madsens advokat Betina Hald Engmark säger hon att Peter Madsen vill ge polisen tid och undersöka frågan i botten, och att det är därför han har accepterat häktningen på 24 dagar.

– Min klient har inget att dölja, och från början har han en önskan att samarbeta med polisen och svara på alla frågor han kan, säger Betina Hald Engmark, till BT.

Prisad journalist

Kim Wall är uppvuxen i Trelleborg och har studerat journalistik och internationella relationer vid Columbia University i USA. Efter utbildningen publicerades hennes arbeten i flera internationella medier. Kim Wall har bland annat rapporterat från Nordkorea, Sri Lanka – där hon dokumenterade feminism i gerillakrigsföring. Hon har även rapporterat från Haiti.

Framför allt riktade Kim Wall in sig på ämnen som rör utrikespolitik, popkultur, feminism och diplomati. Efter sitt arbete om klimatförändringar och kärnvapentest på Marshallöarna prisades hon med Hansel Mieth Prize för bästa digitala reportage. 

Letar efter en död kropp

Under torsdagen gick den danska polisen ut med nya uppgifter om försvunna Kim Wall. Enligt Köpenhamnspolisen utgår man nu från att Kim Wall är död. 

– Vi saknar en död kropp i utredningen. Det är vår uppfattning att vi letar efter en död person, säger Jens Möller, chef på Köpenhamnspolisens mordenhet. 

"De värsta dagarna i vårt liv"

På torsdagskvällen sände danska TV2 två program om fallet – "Station 2: Ubåden og den svenske kvinde" och "Station 2 efterlyst". I den andra sändningen citerades ett brev från Kim Walls familj där de vädjar om hjälp från allmänheten. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag