Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Dansk polis: Nu vet vi vilka de mördade svenskarna är

Expressen erfar: Gängledare mördad i Danmark
Enligt uppgifter till Expressen är en av de döda männen en ledargestalt för den kriminella grupperingen ”Shottaz” i Rinkeby.
Foto: Polisen i Danmark / Polisen i Danmark

Efter samarbete mellan dansk och svensk polis har man nu kunnat fastställa identiteten på de två män som mördades i Herlev på tisdagskvällen.

Båda är svenskar, 21 respektive 23 år gamla.

Den äldre var en ledargestalt i det gäng från Rinkeby som kallas ”Shottaz”, enligt uppgifter till Expressen.

Det var vid 18-tiden på tisdagskvällen som ett tiotal skott avfyrades – både från pistol och automatvapen – mot en svenskskyltad bil i Herlev nordväst om Köpenhamn.

En man hittades senare avliden på platsen, och en annan man dog på sjukhus. Det har även funnits uppgifter om att en tredje män ska ha varit i samma sällskap, men klarat sig utan skador. 

Några timmar senare hittade polisen gärningsmännens flyktbil på Nordsjälland.

De har även gått ut med en efterlysning till allmänheten för att kunna gripa någon misstänkt person.

Bilen besköts med minst tio skott – både från pistol och automatvapen. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Polisen: Omfattande utredning

På torsdagen meddelar dansk polis att identiteten på de två mördade personerna nu är känd.

Köpenhamnspolisen skriver på sin hemsida att det rör sig om två svenska män, 21 respektive 23 år gamla. Polisen vill dock inte lämna någon vidare information om personerna, men säger att man varit i kontakt med deras anhöriga.

– Vi har förståelse för att den här händelsen ger upphov till många frågor bland allmänheten, säger polisinspektören Flemming Madsen.

– Men vi hoppas samtidigt att det finns förståelse för att vi behöver hålla inne på information med hänsyn till utredningen, som är mycket omfattande och involverar dansk och svensk polis.

Ledargestalt i ”Shottaz”

Expressen kunde redan på onsdagen avslöja att 23-åringen, som är hemmahörande i Stockholm, var en ledargestalt i det gäng från Rinkeby som kallas ”Shottaz”.

”Shottaz” har under de senaste åren varit inblandad i en blodig konflikt med det rivaliserande kriminella nätverket som kallas ”Dödspatrullen”.

Det gängkriget har enligt polisen resulterat i flera mord, varav de flesta har förblivit olösta. Flera av nyckelpersonerna i grupperingarna sitter i dag i fängelse.

Den mördade 21-åringen ska i sin tur vara från grannförorten Tensta.