Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Dansk polis inför visitationszoner

Foto: Dansk polis

Beslutet om visitationszoner gäller från och med kl 18 i dag. Det införs efter att en person sköts ihjäl på söndagskvällen i Köpenhamn. Zonen har införts i bland annat delar av  Nørrebro och Nordvest i Köpenhamn.

Anledningen är en pågående konflikt mellan kriminella gäng, skriver dansk polis i ett pressmeddelande.

Konflikten gäller två kriminella gäng. Ett gäng finns på Nörrebro och nordvästra delen av Köpenhamn. Det andra gänget håller till omkring Hundige i Greve men även i Ishøj, enligt danska polisen.

På söndagskvällen blev flera personer skjutna i Ishøj. En person avled. Mordet och mordförsöken är enligt polisen en del av konflikten.

Kan stoppa vem som helst

Beslutet innebär att dansk polis när som helst och utan uppenbar anledning kan visitera personer inom ett avgränsat område. Den här möjligheten har dansk polis haft sedan 2004. Polisen i bland annat Malmö har tidigare sagt att den här metoden är intressant och bör kunna användas i Sverige.

I pressmeddelandet uppger polisen att det handlar om följande område:
Nørrebrogade – Fælledvej – Nørre Alle – Universitetsparken – Lersø Parkallé – Tuborgvej – Tomsgårdsvej – Frederikssundsvej – Nordre Fasanvej – Hillerødgade  – Nørrebrogade. 

Även polisen i Københavns Vestegns och Mitt- och Vestsjälland har infört visitationszoner.

Beslutet om visitationszoner gäller till kl 12 den 30 september.

LÄS MER: En död efter skottdrama utanför Köpenhamn