Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Volvo-föraren berättar nu: Därför flydde vi från polisen

Den danske polisöverintendent Jørgen Bergen Skov höll i går en ny presskonferens och avslöjade fler uppgifter om den massiva polisinsatsen. Tidigare chefer vid danska säkerhetspolisen kritiserar nu polisens agerande.Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
I går stoppades alla trafik till Öresundsbron av tungt ebväpnad polis. Samma sak gjordes på svenska sidan.Foto: NILS MEILVANG / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Orsaken till att dansk polis i går stängde vägarna från Själland var ett hot om ett nära förestående mordförsök på personer som skyddas av den danska säkerhetspolisen.

Nu bryter föraren av Volvon som dansk och svensk polis jagade tystnaden – och avslöjar varför de flydde från polisen. De saknade körkort och var påverkade av hasch, enligt danska TV2.

Volvon och de personer som färdades i bilen är avförda från utredningen.

Föraren tog kontakt med sin advokat kl 17 i går och bad honom ta kontakt med polisen.

– Jag kan bekräfta, att min klient har en koppling till bilen och har berättat för polisen var den finns via oss, säger Asser Gregersen vid Rosenkilde og Gregersen forsvarsadvokater till danska TV2.

Han uppger också att föraren senare ska ta kontakt med polisen. Advokatens uppgifter bekräftas av dansk polis, enligt TV-stationen.

Föraren har också lämnat en förklaring till varför man undvek polisen. Han och andra personer hade köpt den stulna svenska Volvon V90. De flydde från polisen eftersom de hade rökt hasch och saknade körkort.  

Dansk polis kallade under lördagen till en ny presskonferens i Köpenhamn gällande jakten på föraren och de tre personer som färdats i den svenska hyrbilen, en Volvo V90. 

Bilen efterlystes i samband med fredagen gigantiska avstängningar på Själland. Enligt dansk polis var det ett säkerhetshot som var orsaken till att polisen stängde bland annat broar och färjor.

PET, danska säkerhetspolisen, misstänkte i går att hotet var i färd med att sättas i verket och angreppet var nära förestående. Det var orsaken till att polisen stängde av vägarna från Själland, vilket innebar att gränsen mellan Danmark och Sverige stängdes under flera timmar.

Jørgen Bergen Skov, polisöverintendent vid Köpenhamnspolisen, underströk vid lördagens pressträff att hotbilden var riktad mot enskilda, specifika, personer som skyddas av PET.

– Ett antal namngivna personer har varit hotade till livet.

– Personerna som är hotade är nu i säkerhet, sa Jørgen Bergen Skov.

I övrigt lägger dansk polis fortsatt locket på om de närmare omständigheterna kring dessa hot. 

Avvek vid kontroll

I samband med att dansk polis satte upp vägspärrar där fordon och personer kontrollerades befann sig den svenska Volvon på en sådan plats att dansk polis ville kontrollera personerna i bilen.

– Men då avviker bilen, säger Jørgen Bergen Skov.

I går stoppades alla trafik till Öresundsbron av tungt beväpnad polis. Samma sak gjordes på svenska sidan.Foto: NILS MEILVANG / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Två har varit anhållna

Jørgen Bergen Skov uppger att personerna i den stulna svenska Volvon inte längre anses ha koppling till hot mot de personer som skyddas av PET. 

Bilen påträffades i går på Själland på den plats som föraren beskrivit via sin advokat och har sedan i går undersökts av dansk polis,

– Vi har haft två personer anhållna som är kopplade till den svarta Volvon men de är försätta på fri fot, säger Jørgen Bergen Skov.

Dessa misstänks för någon form av grov kriminalitet men har ingenting att göra med det som kallas för ett säkerhetsärende, alltså hoten mot en eller flera personer.

Enligt Jørgen Bergen Skov är även den polisinsats som sedan fredagen pågått kring en gård på Fyn kopplat till det kriminalärende som rör personerna i den svenska Volvon, inte utredningen av säkerhetshotet.

Stor insats motiverad

Dansk polis upprepade under lördagens pressträff att det inte föreligger någon fara för allmänheten.

Jørgen Bergen Skov ville inte lämna några detaljer om vad för hot det handlar om.

– När polisen får trovärdiga informationer måste vi agera tills vi vet vad som ligger bakom hoten.

– Vi hade gjort fel om vi inte hade tryckt på den stora knappen, säger han som förklaring till varför det togs beslut om en så massiv polisinsats.

Dansk polis har haft kontakter med svensk polis men det har uteslutande handlat om den svenskregistrerade Volvon.

– Det är klart att när det handlar om en svenskregistrerad bil att vi kontaktar svensk polis, säger han.

Kritik mot informationsbrist

Det tog dock nästan ett dygn innan dansk polis tog bladet från munnen. Redan under lördagsförmiddagen menade den tidigare utredare hos polisen Bent Isager i en intervju med danska TV2 att operationens magnitud gjorde att polisen måste informera, samtidigt som han framhöll att polisens tystnad kan vara motiverad av taktiska skäl.

– Det är viktigt att polisen håller allmänheten uppdaterad när man nu gått ut med att det rör sig om tung kriminalitet. Det kommer polisen också att göra, det är jag övertygad om.

– Det är inte ovanligt att polisen är sparsam med information tills dess att man skaffat sig en överblick över läget. Men polisen har också ett behov av att rättfärdiga att man satt i gång en sådan här omfattande jakt, säger Bent Isager till TV2 enligt EkstraBladet.

Den danska säkerhetspolisens tidigare chef, Hans Jørgen Bonnichsen, menar att polisen har mycket att lära av det senaste dygnet, bland annat gäller det hur lång tid det tog innan allmänheten informerades om vad det rörde sig om.

– Det finns mycket att diskutera i det här ärendet. 

– Så snart de personer som är i fara är säkrade kan man gå ut med information. Men det gjorde man inte. Hade så skett hade man kunnat undvika mycket frustration och det hade lugnat alla de som skrämts av det som hänt, säger han enligt BT.