Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Dansk oro: ”Vi kan bli det nya Wuhan”

Rädsla för ny smitta i Danmark – "mister immunitet"
Över 14 miljoner minkar, med ett värde av uppemot tre miljarder kronor, ska avlivas.
Foto: MADS CLAUS RASMUSSEN / EPA / TT
Minskslakten i Danmark har inletts. 14 miljoner djur ska avlivas.
Foto: HENNING BAGGER / EPA / TT

Covid-19 från smittade minkar muterar när viruset sprids till människor. Det innebär att ett kommande vaccin kan vara helt verkningslöst.

12 personer har redan smittats med det muterade coronaviruset i Danmark – nu uppmanas invånare i de områden där den muterade smittan spridits att hålla sig inom sina kommuner. Restauranger kommer också tvingas att stänga. 

– Vi riskerar att bli det nya Wuhan, det är helt galet, säger Jospehine Fock, partiledare för Alternativet till BT

I januari började larmrapporterna från Wuhan nå omvärlden, ett nytt virus, covid-19, hade börjat spridas bland befolkningen i staden och ganska snart hade viruset nått inte bara övriga Kina utan hela världen. Coronapandemin var ett faktum.

Staden blev känt som ”ground zero” för coronaviruset. Nu riskerar norra Jylland, i Danmark att bli känt som ”ground zero” för en ny version av viruset. 

Under onsdagen bekräftade nämligen statsminister Mette Frederiksen att covid-19-smitta från minkar kan spridas till människor på ett sådant muterat sätt att det kan utgöra ett hot mot kommande vaccinationer.

Redan har tolv personer på norra Jylland smittats med muterat virus.

Oron är stor i Danmark efter att ett muterat coronavirus upptäckts. Här är en representant från veterinär- och livsmedelsverket som ska inspektera en farm.
Foto: MADS CLAUS RASMUSSEN / EPA / TT

Oro för ny pandemi

Under torsdagen kom uppgifter om att invånare i de områden i Danmark där coronasmitta spridits via minkar uppmanas hålla sig inom sina kommuner.

Det rapporterar danska tidningen Nordjyske.

Enligt Mogens Gade borgmästare i Jammerbugt Kommune förväntas fler rekommendationer att meddelas under dagen.

– Det kommer uppmaningar om att vi så långt det är möjligt ska hålla oss inom kommungränserna, säger Mogens Gade till tidningen.

Per Bach Laursen är borgmästare i Vesthimmerlands kommun, enligt honom kommer en av restriktionerna som kommuniceras senare under dagen var att alla restauranger i sju kommuner på norra Jylland kommer att tvångsstängas. Det säger han till Ekstrabladet

Kåre Mølbak vid SSI, Statens Serum Institut, är noga med att betona det allvarliga läget. 

– Värsta möjliga scenariot är att vi får en ny pandemi som startar här i Danmark, säger han på en presskonferens. 

Han förklarade att hela landet snart kan vara tillbaka på ruta ett. 

– Det här kan betyda att vi mister den immunitet man får, antingen via flockimmunitet eller via vaccin. Och då måste vi starta från början för då har vi ett coronavirus som skiljer sig så mycket från det existerande coronaviruset som vi fortfarande kämpar mot. 

Enligt Mette Frederiksen har man nu ansvar för hela världen. Det muterade viruset får inte spridas.
Foto: FRANCIS DEAN/SHUTTERSTOCK
Det rör sig om djur på över 1000 anläggningar.
Foto: MADS CLAUS RASMUSSEN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

”Riskerar att spridas”

Kampen mot det muterade viruset har börjat. Strategin består av två delar: 

Avliva alla minkar. Det rör sig om över 14 miljoner djur på drygt 1000 anläggningar i Danmark. Värdet på minkarna som ska avlivas uppgår till tre miljarder kronor. 

Begränsa smittan lokalt. Men det kommer inte bli några särskilda restriktioner för personer som drabbats av det nya muterade viruset. Det tar för lång tid att reda ut vem som har ”minkvirus” och vem som har vanligt virus. 

Reaktionerna på det muterade viruset är kraftiga. En stark oro sprids över hela Danmark, även om det hittills bara upptäckts på norra Jylland. 

– Vi riskerar att bli det nya Wuhan, det är helt galet, säger Jospehine Fock, partiledare för Alternativet. 

Landet statsminister Mette Frederiksen varnar för det muterade virusets effekter och försvarar beslutet att avliva 14 miljoner minkar.

– Ett muterat virus riskerar att spridas från Danmark till andra länder. Därför måste vi ta situationen med de danska minkfarmerna extremt allvarligt, säger hon enligt Ritzau. 

Det är alltså inte bara danskarna som är i farozonen. 

– I Danmark har vi självklart ett stort ansvar för vår egen befolkning. Men efter att vi att vi konstaterat att den här mutationen finns har vi nu ett ansvar för hela världen. 

Även WHO har reagerat. De skriver på Twitter att de är i kontakt med danska myndigheter för att ta reda på mer vad som händer i landet. 

https://twitter.com/WHO/status/1324317309658386433

TV: Fler nyheter om coronaviruset

Allmänna råden som gäller där du bor.