Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Dansk minister vill kunna förbjuda gäng

Nu vill Danmark se om en domstol kan stoppa det kriminella gänget Loyal to Familia.Foto: JENS CHRISTIAN / KVÄLLSPOSTEN
Danmarks justitieminister Søren Pape Poulsen från Det Konservative Folkeparti vill stoppa gängvåldet.Foto: Steen Brogaard

För första gången någonsin ska en dansk domstol ta ställning till om ett kriminellt nätverk kan förbjudas, rapporterar Ekstrabladet.

Det är Danmarks justitieminister, som tillsammans med Riksåklagaren, vill förbjuda det kriminella gänget Loyal to Familia. 

– Loyal to Familia har skapat rädsla och otrygghet över hela Danmark med mord och skjutningar på öppen gata, säger justitieminister Søren Pape Poulsen i ett pressmeddelande.

Danmarks justitieminister Søren Pape Poulsen från Det Konservative Folkeparti önskar få ett slut på de gängmord och skjutningar som skakat landet de senaste åren. Och han hoppas att vägen dit går genom domstolen. Tillsammans med landets Riksåklagare vill han att en domstol ska pröva om det går att förbjuda det kriminella gänget Loyal to Familia. 

Loyal to Familia grundades i Köpenhamn 2012 och i fjol var gruppen iblandad i flera skjutningar och gängkonflikter i Köpenhamnsområdet. Sommaren 2017 ingick 225 personer i nätverket, enligt Ekstrabladet.

Dansk minister vill förbjuda Loyal to Familia

Polisen ska ha gått igenom ett material om 10 000 sidor som bland annat innefattar domar mot flera medlemmar i det kriminella nätverket. Efter att den omfattande undersökningen genomförts menar den danska Riksåklagaren att det går att bevisa att Loyal To Familia har ett olagligt syfte. Därför vill man via domstolen se till att gänget upplöses, förklarar justitieministern i pressmeddelandet.

– Loyal to Familia har varit huvudaktör i de våldsamma gängkonflikter som de senaste åren, säger Søren Pape Poulsen i ett pressmeddelande.

 

LÄS MER: Efter skjutningarna – unga i gängen skickas till psykolog

Loyal to Familia var inblandad i flera skjutningar och gängrelaterade konflikter under förra året.Foto: JENS CHRISTIAN / KVÄLLSPOSTEN

Domstolen ska avgöra

Fallet tas upp i rätten i augusti och Loyal to Familia har anlitat försvarsadvokat Michael Juul Eriksen inför förhandlingarna.  Men redan nu vill justitieministern få till ett provisoriskt förbud mot nätverket, enligt Ekstrabladet.

– Fallet mot Loyal to Familia blir det första fallet i dansk rättshistoria där domstolen ska ta ställning till om en kriminellorganisation kan upplösas, så det är ett historiskt steg, säger Søren Pape Poulsen.