Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Dansk minister: Lika bra att IS-medlemmar dör

Danska justitieministern får kritik av andra politiker för sitt ordval.Foto: JENS CHRISTIAN / KVÄLLSPOSTEN/EXPRESSEN
”Det allra bästa skulle vara om de stupade i strider där nere, men det har tyvärr inte alla gjort”, säger Søren Pape Poulsen till danska TV2 om IS.Foto: UNCREDITED / AP MILITANT WEBSITE

Danska regeringen försöker få till stånd lösningar så att danska IS-medlemmar kan dömas på plats.

Nu säger danska justitieministern att det är lika bra att de stridande dör.

– Det allra bästa skulle vara om de stupade i strider där nere, men det har tyvärr inte alla gjort, säger Søren Pape Poulsen till danska TV2.

IS-medlemmar som återvänder till Skandinavien är en het debatt i Danmark, precis som i Sverige. 

Nu säger den danske justitieministern Søren Pape Poulsen från Konservative Folkeparti att det bästa vore om de dog.

Pape: ”Vi för inte krig för att förlora”

– Det allra bästa skulle vara om de stupade i strider där nere, men det har tyvärr inte alla gjort, säger Søren Pape Poulsen till danska TV2.

Han fortsätter:

– Då är det bättre att de sitter i fängelse här och att vi kan arbeta med dem, än att de reser runt fritt. Av två onda ting är det det bästa, säger han till TV2 och fortsätter:

– Om någon reser ner för att kämpa för något så sjukt och vanvettigt som kalifatet, så för vi som följd krig mot dem, och vi för inte krig för att förlora. Därför tycker jag att den naturliga konsekvensen är, att det bästa skulle vara om de stupade där nere, för det är ju personer som kan utgöra ett hot mot hela världen och det danska samhället.

Är inte för dödsstraff

TV-kanalen ifrågasätter om detta inte är samma sak som att förorda dödsstraff.

Men det menar Pape att det inte ska tolkas som.

– Nej, för om man går ut i krig, så finns det en risk för att man stupar. Om man blir tillfångatagen har vi en internationell rättsordning som föreskriver hur man behandlar folk. Och det det är just de sakerna som man ska skilja på.

– Därför har jag också sagt att några av dem kanske ska hem och ställas inför en dansk domare i stället för att fritt resa omkring.

TV2: Är det inte bättre att de lagförs, än att de bli ihjälslagna?

– Man ska komma ihåg att de har rest ner för att slå ihjäl folk. De har rest ner med sina sjuka tankar om att alla som inte bekänner sig till kalifatet ska bli halshuggna. Den sortens människor önskar jag inget gott, säger Søren Pape Poulsen.

Andra danska politiker har uttryckt kritik mot justitieministern.

– Det handlar om människor som mycket tydligt har valt bort Danmark och den danska demokratin och begått ohyggliga handlingar. Men om man trots det ska önska livet ur människor ... De ord skulle inte jag ta i min mun, säger Trine Bramsen som är Socialdemokraternas rättspolitiska talesperson.

”Regeringen har lagt kraft på detta”

Danska regeringen håller på att utreda vilka möjligheter landet har att lagföra danska medborgare som krigar i andra länder, så att de inte återvänder till Danmark utan avtjänar sina straff där de begått brotten.

Något som inte är alldeles enkelt.

– Regeringen har redan lagt mycket kraft i arbetet med att gå igenom alla möjligheter – alla möjligheter – för lokal lagföring. Och vi kommer att fortsätta med det, säger utrikesminister Anders Samuelsen till TV2.

– Men det är samtidigt viktigt att inte resa falska förväntningar. Lagföring utanför landets gränser är förknippat med stora rättsliga och praktiska utmaningar.

Det ser alltså ut som att Danmark måste fortsätta ta emot IS-medlemmar, om de har ett danska medborgarskap. Under tiden söker man internationella lösningar, bland annat tillsammans med Sverige.