Dansk minister avvisar fast HH-förbindelse

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Det verkar som om färjorna mellan Helsingborg och Helsingör kommer få kämpa på ett tag till. En fast förbindelse känns långt borta.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Peter Danielsson (M).
Foto: ANNIKA NYBERG / MODERATERNA

Danmarks transportminister Benny Engelbrecht (S) avvisar det förslag som har lagts fram om en fast förbindelse mellan Helsingborg och Helsingör. 

– Det är inte det mest realistiska projektet i världen, säger han till SN.dk.

Peter Danielsson, kommunstyrelsens ordförande i Helsingborg (M), tror dock fortsatt att man kommer bli överens. 

– Vi är vid gott hopp. De ledarskribenter och andra som vill dödförklara projektet en fast HH-förbindelse vet uppenbarligen inte hur en förhandling, eller politik överhuvudtaget, fungerar i praktiken, skriver han i ett mejl till Kvällsposten.  

I början av presenterades den gemensamma dansk-svenska utredningen om en fast förbindelse mellan Helsingborg och Helsingör. Utredningen som genomfördes av Trafikverket och danska Vejdirektoratet, slog fast att HH-förbindelsen är samhällsekonomiskt olönsam, behöver statliga tillskott i mångmiljarklassen och att järnvägsdelen som saknar godstågskapacitet inte bär sig ens med finansiering från vägtunneln.

Nu har den danska transportministern Benny Engelbrecht (S) uttalat sig om förbindelsen:

– Det har varit intressant att få frågan belyst men vi kommer inte att trycka på någon startknapp, säger han i en intervju med SN.dk

Han poängterar att intresset från dansk sida har varit ljummet från början. Utredningen genomfördes på svenskt initiativ. 

Nej tack. Danmarks transportminister Benny Engelbrecht (S) är tydlig när det gäller HH-förbindelsen.
Foto: JOHAN NILSSON/TT

Pengarna finns inte

Enligt utredningen ska den danska staten skjuta till 20 miljarder. De pengarna finns inte, menar Engelbrecht. Dessutom fruktar han trafikproppar både på vägar och järnväg. Kustbanan är redan nu hårt belastad. 

– Vi har ett väldigt litet intresse av en ny motorvägskorridor, säger han. 

När utredningen blev klar var Benny Engelbrecht inte lika tydlig med sitt avvisande till HH-förbindelsen men poängterade att det finns många andra projekt som har högre prioritet. 

– Det är många bra och viktiga infrastrukturprojekt i hela landet, som kommer att ingå i kommande förhandlingar om de nästa 10 årens investeringar i infrastruktur. Det är här eventuella önskemål om att se närmare på en HH-förbindelse kan diskuteras, sa han då i ett pressmeddelande. 

”Danskar är bra förhandlare” 

Peter Danielsson, kommunstyrelsens ordförande i Helsingborg (M), är inte förvånad över den danska ministerns utspel. 

– Absolut inte. Danskar är bra förhandlare och vad danska ministern säger är att de inte tänker ta hela notan för förbindelsen. Nu är bollen spelad till infrastrukturminister Tomas Eneroth, som också är en erkänt mycket skicklig förhandlare. Jag är övertygad om att de kommer att komma överens.

– Danska transportministern lyfter problem kopplat till en fast HH-förbindelse med den utformningen av anläggningen som utretts och efterfrågar anpassningar i projektet. Det tycker vi är både klokt och fullt rimligt. Därför bör ministerns synpunkter tas höjd för i det kommande planeringsarbetet, som är en lokaliseringsutredning på den svenska sidan och en förundersökning på den danska.

Hur ser dina förhoppningar om en HH-förbindelse ut nu?

– Vi är vid gott hopp. De ledarskribenter och andra som vill dödförklara projektet en fast HH-förbindelse vet uppenbarligen inte hur en förhandling, eller politik överhuvudtaget, fungerar i praktiken.   

TV: Fler nyheter från Sydsverige

Nya coronaregler vid inresa till Sverige.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!