Dansk Islamisk Råd: "Bögar är sjuka"

Publicerad

Talespersonen för Dansk Islamisk Råd, Mohamed al Maimouni, anser att homosexualitet ska betraktas som en sjukdom.

Nu har uttalandet mött stark kritik bland annat från politiskt håll.

– Detta uttalande understryker att det är förenat med stort tabu och sanktioner att var homosexuell i vissa etniska minoritetsgrupper, säger integrationsminister Manu Sareen (R) till Jyllands-Posten

Under torsdagen invigs Danmarks första stormoské på Nørrebro i Köpenhamn. Bakom bygget står Dansk Islamisk Råd och i en intervju med Jyllands-Posten väljer nu rådets talesperson, Mohamed al Maimouni, att dela med sig av sin syn på homosexualitet.

– Inom islam är homosexualitet något som är fel, förstås. Man betraktar det som en sjukdom [...] I Koranen är homosexualitet vad man kallar haram – förbjudet, säger han till tidningen.

Men uttalandet har mött stark kritik – inte minst från politiskt håll. Bland annat Danmarks integrationsminister, Manu Sareen, tycker att Mohamed al Maimounis uttalande är otroligt plumpt.

– Att homosexualitet skulle vara en sjukdom är ett fullständigt absurt påstående och jag tycker att det är tragiskt att en framträdande person inom islam säger något sådant, säger han till tidningen.

"Oacceptabelt"

Han menar snarare att uttalandet belyser en problematik där homosexualitet är ett stort tabu inom vissa etniska minoritetsgrupper.

Även Mette Reissmann som är Socialdemokraternes integrationsordförande är kritisk till uttalandet.

– Det är oacceptabelt och diskriminerande att man menar att homosexualitet skulle vara en sjukdom, säger hon till Jyllands-Posten.

Samtidigt pekar hon också på en problematik med att vissa danska präster inte vill viga homosexuella.

Helena Sjögren
Helena Sjögren

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag