Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Dansk Islamisk Råd: "Bögar är sjuka"

Talespersonen för Dansk Islamisk Råd, Mohamed al Maimouni, anser att homosexualitet ska betraktas som en sjukdom.

Nu har uttalandet mött stark kritik bland annat från politiskt håll.

– Detta uttalande understryker att det är förenat med stort tabu och sanktioner att var homosexuell i vissa etniska minoritetsgrupper, säger integrationsminister Manu Sareen (R) till Jyllands-Posten

Under torsdagen invigs Danmarks första stormoské på Nørrebro i Köpenhamn. Bakom bygget står Dansk Islamisk Råd och i en intervju med Jyllands-Posten väljer nu rådets talesperson, Mohamed al Maimouni, att dela med sig av sin syn på homosexualitet.

– Inom islam är homosexualitet något som är fel, förstås. Man betraktar det som en sjukdom [...] I Koranen är homosexualitet vad man kallar haram – förbjudet, säger han till tidningen.

Men uttalandet har mött stark kritik – inte minst från politiskt håll. Bland annat Danmarks integrationsminister, Manu Sareen, tycker att Mohamed al Maimounis uttalande är otroligt plumpt.

– Att homosexualitet skulle vara en sjukdom är ett fullständigt absurt påstående och jag tycker att det är tragiskt att en framträdande person inom islam säger något sådant, säger han till tidningen.

"Oacceptabelt"

Han menar snarare att uttalandet belyser en problematik där homosexualitet är ett stort tabu inom vissa etniska minoritetsgrupper.

Även Mette Reissmann som är Socialdemokraternes integrationsordförande är kritisk till uttalandet.

– Det är oacceptabelt och diskriminerande att man menar att homosexualitet skulle vara en sjukdom, säger hon till Jyllands-Posten.

Samtidigt pekar hon också på en problematik med att vissa danska präster inte vill viga homosexuella.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!