Det är inte tillåtet att fotografera Eiffeltornet i Paris på natten eftersom ljuset anses vara ett konstverk. Foto: Anna-Karin NilssonDet är inte tillåtet att fotografera Eiffeltornet i Paris på natten eftersom ljuset anses vara ett konstverk. Foto: Anna-Karin Nilsson
Det är inte tillåtet att fotografera Eiffeltornet i Paris på natten eftersom ljuset anses vara ett konstverk.  Foto: Anna-Karin Nilsson
Big Ben, London. Foto: Richard LewisBig Ben, London. Foto: Richard Lewis
Big Ben, London. Foto: Richard Lewis
I framtiden kan de bli olagligt att fotografera det kända danska konstverket den lille Havfrue. Foto: Bjarke ØrstedI framtiden kan de bli olagligt att fotografera det kända danska konstverket den lille Havfrue. Foto: Bjarke Ørsted
I framtiden kan de bli olagligt att fotografera det kända danska konstverket den lille Havfrue. Foto: Bjarke Ørsted
Tänk att inte få fotografera Optimistorkestern, ett av Malmös mest kända konstverk. Foto: Niclas TilosiusTänk att inte få fotografera Optimistorkestern, ett av Malmös mest kända konstverk. Foto: Niclas Tilosius
Tänk att inte få fotografera Optimistorkestern, ett av Malmös mest kända konstverk. Foto: Niclas Tilosius
Rina Ronja Kari kritiserar förslaget.Rina Ronja Kari kritiserar förslaget.
Rina Ronja Kari kritiserar förslaget.

Dansk ilska mot EU:s förslag om fotoförbud

Publicerad

Förbud mot att publicera semesterbilder med konstverk i bakgrunden.

Det är ett av de senaste förslagen från EU – som motiverar det med att skydda konstnärernas upphovsrätt.

Nu kritiserar danskarna förslaget med full kraft.

– EU bör inte bestämma vad folk ska fotografera, säger Rina Ronja Kari, som sitter i EU-parlamentet för Folkebevægelsen, till den danska tidningen BT.

Snart kan det vara olagligt att fotografera Big Ben, den lille Havfrue i Köpenhamn eller andra semesterbilder.

Eller, åtminstone vill EU införa ett sådant förbud.

Förslaget går ut på att om du får med ett konstverk på en bild som du tar, oavsett om det är i för- eller bakgrunden, får du inte publicera fotot på sociala medier. Anledningen är att för att skydda konstnärernas upphovsrätt.

"EU ska inte bestämma vad folk ska fotografera"

Förslaget har fått stor uppmärksamhet i Danmark och engagerat många. En av dem är EU-parlamentarikern Rina Ronja Kari som kritiserar förslaget.

– EU ska inte bestämma vad folk ska fotografera och publicera på Facebook och andra sociala medier, säger hon till BT.

Den danske ledamoten har länge arbetat för att samla trupperna mot EU-kommissionens nya förslag.

Målet för EU-kommissionen är, enligt Rina Ronja Kari, att minska människors rätt att fotografera turistattraktioner, monument eller andra landmärken – om konstverket är upphovsrättsskyddat.

– De (EU) menar, att om folk lägger upp bilderna på Facebook, Instagram eller på andra sociala medier lämnar de kommersiella rättigheterna till dem. De vill att man ska be skaparna eller arvingarna om tillstånd att använda och publicera bilderna, säger Rina Ronja Kari till BT.

Redan förbjudet i Frankrike

Hon nämner bland annat Eiffeltornet i Paris som exempel. I Frankrike finns redan en lag om förbud mot att ta bilder av det världsberömda tornet på natten, eftersom ljuset som ligger på tornet anses vara ett konstverk.

Det ser Rina Ronja Kara inte som ett problem, utan det är när förbuden komplicerar människors vardag som det blir fel.

Politikern menar att ett förbud mot att fotografera vad man vill skulle inskränka i människors frihet. Och att det är orimligt att behöva kolla upp vad som gäller vid varje byggnad innan man fotograferar.

– I verkligheten handlar det om vår frihet att röra sig i de öppna offentliga miljöerna, och att kunna dokumentera det. För om du tar en bild på ditt barn i en damm eller pool framför en viss byggnad eller fontän, som anses vara ett konstverk så ska du på förhand sätta dig in om det är lagligt eller inte.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag