Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gängledare fritogs – kan vara på väg till Sverige

Hemin Dilshad Saleh ska ha fritagits av gängmedlemmar efter att vapen smugglats in på psykiatrisk anstalt via en tårtkartong.
Händelsen påkallade en massiv polisinsats på tisdagen.Foto: Topnews
Danska polisen gick under tisdagen ut med information om händelsen på sin Twitter.
Enligt den danska polisen bör man man vända sig till polisen och inte själv försöka agera om man ser mannen. Foto: Topnews
Danska polisen grep under onsdagen två män som var inblandade i rymningen.

Skott avlossades när flera gärningsmän fritog den 24-åriga gängledaren Hemin Dilshad Saleh från en anstalt i Danmark. 

Nu befaras han vara på väg till Sverige, enligt uppgifter till Aftonbladet.

– För svensk polis kan detta innebära exempelvis ökad vaksamhet vid gränsposteringar, säger Joanna Ljunggren på polisens nationella operativa avdelning, till Aftonbladet.

Strax innan klockan 17 på tisdagseftermiddagen lyckades flera gärningsmän frita en grovt kriminell man från en psykiatrisk anstalt i Slagelse, Danmark. 

Ekstrabladet och flera andra danska medier uppger att det är den 24-åriga gängledaren Hemin Dilshad Saleh, dömd för flera grova brott, som fritagits efter att vapen smugglats in på den psykiatriska avdelningen i en tårtkartong. 

– Personalen hade faktiskt precis bryggt kaffe och dukat fram för att äta kakan. Då visade det sig att kartongen innehöll pistoler, säger en fackrepresentant för skötarna på avdelningen till Ekstrabladet.  

24-åringen ska sedan tillsammans med de andra gärningsmännen ha hotat anstaltspersonalen och på så vis tagit sig ut på fri fot. En av gärningsmännen ska bland annat ha avlossat skott under den dramatiska fritagningen, men enligt den danska polisen blev ingen skadad.

FLER NYHETER OCH TV-KLIPP PÅ TOPNEWS 

24-åriga gängledaren Hemin Dilshad Saleh, dömd för flera grova brott, fritogs i tisdags.Foto: Polisen

Agera inte på egen hand

Fritagningen ledde till en massiv polisinsats under tisdagskvällen där polisen letade efter mannen. Han är efterlyst i hela Danmark. 

– Det finns ingen direkt anledning till oro för allmänheten men om man ser något misstänkt, bör man vända sig till polisen och inte själv försöka agera, säger Kim Kliver, polisinspektör på polisen Sydsjælland och Lolland Falster, i ett pressmeddelande.

Under onsdagen fanns polisen på plats med en mobil polisstation vid Slagelse sjukhus med anledningen av händelser.

”Kom gärna förbi, om du känner dig otrygg, har frågor eller eventuellt upplysningar till oss”, skrev de på Twitter.

För svensk polis kan detta innebära exempelvis ökad vaksamhet vid gränsposteringar, som här i Hyllie. Foto: JOHAN NILSSON/TT

Gränslarm till Sverige

Enligt uppgifter till Aftonbladet bedöms Hemin Dilshad Saleh som farlig och eventuellt beväpnad, ett gränslarm har utfärdats till Sverige. Danska polisen befarar att 24-åringen ska försöka ta sig till Sverige eller Tyskland.

Svenska polisen nationella operativa avdelning bekräftar att dansk polis kontaktat svensk polis med anledning av att en person rymt från en dansk anstalt, skriver Aftonbladet.

– För svensk polis kan detta innebära exempelvis ökad vaksamhet vid gränsposteringar, säger Joanna Ljunggren på polisens nationella operativa avdelning, till Aftonbladet.

Under onsdagen gick polisen ut med uppgiften att mannen fortfarande är på fri fot men att två personer anhållits i samband med händelsen. De misstänks för att ha hjälpt 24-åringen att fly.

– Anhållandet förlöpte odramatiskt, under kvällen kommer de två männen förhöras närmare om sina roller i frigivningsaktionen, säger polisinspektör Kim Kliver.

Tre nyheter att hålla koll på i dag.
Ladda ner KvP:s nyhetsapp.