Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Dansk drabbad av sällsynt sjukdom

Vanliga frågor kring fästingsprutan

Danmark saknar nästan helt riskområden för virussjukdomen TBE – det enda undantaget är Bornholm.

Men nu har en 59-årig man från Nordsjælland drabbats av viruset, rapporterar det danska Smittskyddsinstitutet i ett pressmeddelande.

Även förra året drabbades flera danskar av den fästingburna virussjukdomen.

59-åringen har drabbats av viruset i den danska småroten Vinderød, som ligger på Nordsjælland, lite drygt 56 kilometer norr om Köpenhamn. 

Viruset är annars ovanligt i Danmark och det är bara Bornholm, söder om den skånska kusten, som räknas som ett riskområde. 

Men redan förra året drabbades några danskar av TBE, även utanför Bornholm. Då handlade det om två personer som drabbades av viruset på ön Fyn och en person som drabbades på Jylland. 

”En ytterst sällsynt sjukdom”

Trots de senaste årens sjukdomsfall är däremot inte några nya riktlinjer på gång i Danmark, meddelar Smittskyddsinstitutet. Även fortsättningsvis är det bara Bornholm som kategoriseras som ett riskområde, och det är bara där som invånarna rekommenderas att vaccinera sig mot just TBE.

”Eftersom TBE även fortsättningsvis är en ytterst sällsynt sjukdom, upprätthåller vi samma vaccinationsrekommendationer, som bara gäller på Bornholm,” skriver Smittskyddsinstitutet i sitt pressmeddelande.

TBE i Sverige

Virussjukdomen finns främst kring kusttrakterna i Stockholms län, Södermanlands län och Uppsala län, samt i de centrala och östra delarna av Mälarregionen.

De senaste tio åren har allt fler människor drabbats av TBE i Sverige, och det geografiska utbredningsområdet har ökat.

Numera klassificeras stora delar av den svenska östkusten som riskområde.

Det finns vaccin både hos vissa vårdcentraler och hos vaccinationsmottagningar.

 

Källa: 117 17 Vårdguiden 

Sällsynt även i Sverige

I Sverige förekommer det färstingburna TBE-viruset främst i ett område kring Stockholms kusttrakter. Men riskområdet har expanderat på senare tid, och under hela 2000-talet har allt fler svenskar insjuknat i den fästingburna virussjukdomen.

Numera räknas stora delar av den sydsvenska östkusten som ett riskområde för TBE.  

Chansen att drabbas är däremot fortfarande liten. I snitt bär två av hundra fästingar på smittan och mellan 200 och 250 svenskar drabbas varje år.