Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Dansbandsbråket blossar upp igen

Expressen TV rapporterade 2018 om Olle Jönsson i pengabråk med Lasse Stefanz-kollegan Lasse Sigfridsson om royalties.
Lasse Sigfridsson var en av dem som startade Lasse Stefanz. Nu stämmer han på nytt sina forna bandkolleger. Foto: CHRISTER WAHLGREN
Lasse Stefanz frontman Olle Jönsson har tidigare sagt att han inte vill kommentera konflikten. Foto: TOMMY HOLL

Bråket inom Lasse Stefanz väcks åter till liv.

2016 försonades parterna efter en utdragen konflikt.

Nu stämmer den sparkade medlemmen Lasse Sigfridsson, 66, åter flera av sina forna kolleger i det skånska dansbandet.  

Lasse Stefanz är ett av Nordens mest hyllade dansband – men också ett av de mest framgångsrika. Det skånska bandet har sålt miljontals skivor.

Bandet bildades 1967 av tvillingarna Hans Sigfridsson och Lasse Sigfridsson, som värvade Olle Jönsson efter en lyckad audition.

Långt senare uppstod en utdragen konflikt som slutade med att Lasse Sigfridsson sparkades från bandet. Då hade tvillingbrodern Hans Sigfridsson redan lämnat på grund av sjukdom.

Fejden mellan Lasse Sigfridsson och de forna bandmedlemmarna blev en följetong. Tvisten handlade om aktieutdelningen från 2013 och det rörde sig om 170 000 kronor. 

Känsligt möte

Till sist tvingades parterna till ett känsligt möte i tingsrätten. Det slutade med att domstolen gav Sigfridsson rätt gentemot bandets bolag.

För Olle Jönsson och Christer Eriksson i bandets bolag innebar domen en rejäl ekonomisk smäll. Förutom utbetalningen tvingades de betala över 600 000 kronor i rättegångskostnader.

Hovrätten beslutade senare att inte ta upp fallet.

– Jag ser det som ett avslutat kapitel nu. Det känns skönt, sa Lasse Sigfridsson till Kvällsposten.

I ett annat ärende dömde dock rätten till Lasse Sigfridssons nackdel i en tvist som pågick parallelltmed den förra och som gällde 100 000 kronor i uteblivna royalties.

Nu har Lasse Sigfridsson genom sitt ombud, Malmöadvokaten Roland Jensen, på nytt lämnat in en stämning mot sina forna bandmedlemmar.

”Fråga om hyfs”

Den här gången kretsar tvisten kring det faktum att Lasse Stefanz Musik Kommanditbolag avregistrerat Sigfridsson som delägare i det bolaget.

– Lasse Sigfridsson har inte själv begärt sitt utträde. Han menar att detta skett ovanför hans huvud, säger ombudet Roland Jensen.

Han har i nuläget ingen klar bild över verksamheten i det aktuella bolaget, men antar att där finns vissa rättigheter värda att bevaka.

– Någon typ av värde finns säkert i bolaget, säger advokaten. Men jag ser det lika mycket som en fråga om hyfs.

Stämningen har skickats in till tingsrätten efter att kommanditbolagets företrädare sagt nej till att ändra tillbaka registreringen. 

– Jag har haft en diskussion med motpartens ombud, men inte kommit längre. Jag ser det som mycket ovanligt att två delägare avregistrerar en tredje utan att man är överens om det, säger Roland Jensen.

Möts i domstol

Nu kan parterna mötas i domstol igen. I första rundan måste Olle Jönsson och Christer Eriksson via sina bolag Billy Pops Musik AB och Olle Jönssons Produktions AB gå i svaromål.

Därefter väntar en muntlig förhandling i tingsrätten för en medlingsrunda. Om den kollapsar väntar till sist en skarp förhandling i domstolen.

Kvällsposten har utan framgång sökt även Olle Jönsson och Christer Erikssons ombud i målet.