Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Danmarks statsminister beklagar Trumps avhopp

Hör Mette Frederiksen svar till presidenten
Mette Frederiksen mötte pressen och gjorde ett uttalande om det inställda besöket från president Trump. Foto: NAINA HELéN JÅMA/TT / TT NYHETSBYRÅN
Donald Trump skulle ha kommit till Danmark den 2–3 september men har ställt in besöket sedan danskarna visat sig ovilliga att sälja Grönland till USA. Foto: ANDREW HARRER / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Klockan 15 på onsdagseftermiddagen höll Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S) en presskonferens där hon kommenterade president Donald Trumps beslut att ställa in sitt besök i landet.

Det beskedet kom efter att Danmark vägrat sälja Grönland till USA.

– Jag är irriterad och förvånad över beslutet, säger hon.

Nu kallar Trump statministerns avfärdande för ”elakt”.

Vid tiotiden på onsdagsförmiddagen meddelade Statsministeriet på Twitter att en presskonferens skulle hållas vid Eigtveds Pakhus i Christianshavn i centrala Köpenhamn klockan 15.

https://twitter.com/Statsmin/status/1164085709734666240

Mette Frederiksen mötte pressen för att göra ”ett kort uttalande” gällande det inställda USA-besöket.

– Det har förts en diskussion om en möjlig affär av Grönland och det har tillbakavisats av Kim Kielsen (Grönlands regeringschef), och även av mig. Det här påverkar inte vår goda relation med USA, säger hon. 

President Trump skulle ha kommit till Danmark den 2–3 september och avsikten var bland annat att träffa Mette Frederiksen och drottning Margrethe.

Avfärdade att sälja Grönland

Men sedan statsministern i förra veckan avfärdat Trumps framstöt med en begäran om att få köpa Grönland svarade presidenten med att avlysa visiten.

– Grönland är inte till salu, förklarade Mette Frederiksen.

Donald Trump svarade – sin vana trogen – med ett inlägg på Twitter där han skrev att Danmarksbesöket skulle skjutas upp till en senare tidpunkt.

– Vi beklagar beslutet som överraskade oss, säger Mette Frederiksen och påpekar att det är ovanligt att avboka ett statsbesök med så kort varsel. 

– Den amerikanska presidenten är självklart fortfarande välkommen till Danmark. Vår inbjudan står öppen, lade hon till.

Mats Larsson kommenterar läget med Donald Trump och hans beslut om att inte besöka Danmark.

Fortfarande en god relation

Mette Frederiksen var noga med att understryka att de båda länderna fortfarande är bästa vänner.

– Vi har ett gott samarbete. Det är ingen kris mellan USA och Danmark. Det är klart att grönländarna reagerar när det talas om en försäljning av deras land, säger hon.

– Jag backar upp grönländarna i det svar de har gett till presidenten. Det äventyrar på inget sätt det goda förhållandet mellan USA och Danmark.

Efter elva minuter valde Mette Frederiksen att avsluta mötet med medierna trots att det fanns många som ville ställa fler frågor till henne.

Donald Trump: ”Elakt”

Donald Trump slår nu tillbaka mot Mette Frederiksens svar om att Grönland inte är till salu. Han kallar Frederiksens avfärdande för ”elakt”:

– Det var inte ett trevligt sätt att göra det på. Hon kunde bara ha sagt nej, vi vill inte göra det, säger Trump enligt AFP.

Vidare säger han att hon inte respekterar USA, skriver NBC News.

På Twitter skriver nu presidenten att USA skyddar länder som Danmark men att de ändå bara är på 1,35 procent av GDP, som är ett mått på den totala ekonomiska aktiviteten i ett land.

”USA är på en mycket, mycket högre nivå”, skriver Trump på Twitter.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1164228805562552326

Mette Frederiksen har valt att svara Trump och kallar inte sitt agerande för elakt:

– Jag tycker inte att jag varit hård. Jag tycker att vi från den danska sidan svarat bra, säger hon till TV Avisen och fortsätter:

– När du är nära allierande måste det finnas plats för oenigheter längs vägen. Jag hoppas att vi snart kan få stopp på denna diskussion, så att vi kan koncentrera oss på det viktiga, skriver Ekstrabladet.