Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Danmarks sorg efter miljardärens tre barn

Anders Holch Povlsen och hans fru Anne Holch Povlsen förlorade tre av sina fyra barn under söndagens attacker i Sri Lanka. Foto: OLUFSON JONAS / AP TT NYHETSBYRÅN
Danska flaggan vajar på halv stång utanför Højvangskolen i Århus. Foto: BO AMSTRUP / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Över hela Danmark lämnar sörjande blommor och hälsningar. Foto: BO AMSTRUP/TT NYHETSBYRÅN
Kronprins Frederik uttalades sig på tisdagen om tragedin.Foto: MISC / STELLA PICTURES BACKGRID US

Anders Holch Povlsen och hans fru Anne Holch Povlsen förlorade tre av sina fyra barn under söndagens attacker i Sri Lanka. 

Nu sörjs barnen av många danskar. Över hela landet vajar Dannebrogen på halv stång på tisdagen.  

– Det är en alldeles fasansfull tragedi, och vi bör alla tänka – och vi tänker – på de efterlevande, säger kronprins Frederik i en första kommentar till Ekstrabladet.

Anders Holch Povlsen rankades förra året som Danmarks rikaste person. Han har som ensam ägare till företag som Vero Moda och Zalando skapat sig en förmögenhet. Han har samtidigt engagerat sig i det danska samhället och ägnar sig mycket åt idrottssponsring. 

I söndags var Anders Holch Povlsen tillsammans med sin hustu Anne Holch Povlsen och deras fyra barn på lyxhotellet Shangri La i Sri Lankas huvudstad Colombo. När hotellets gäster åt frukost slog en självmordsbombare till. 

Tre av Anders Holch Povlsens barn dog i attacken. 

När eleverna på tisdagsmorgonen återvände till Højvangskolen i Århus saknades två av deras skolkamrater. Flaggan vajade på halv stång på skolgården. 

– I dag handlar det först och främst om att ta hand om våra elever och vår personal. säger Kåre Bechmann Gravesen, som är rektor på skolan där två av de tre barnen gick.  

Den danska flaggan vajar på halv stång utanför familjen Holch Povlsens gods. Foto: ERNST VAN NORDE/TT NYHETSBYRÅN
Många sörjande tog sig till familjens gods för att lägga blommor. Foto: BO AMSTRUP/TT NYHETSBYRÅN

Många danskar vill visa sitt stöd

Familjen Holch Povlsen bor på godset Constantinsborg utanför Århus. Under måndagen och tisdagen har det strömmat dit folk som velat visa sitt stöd till familjen efter tragedin. Många har lämnat blommor. Även här vajar flaggan på halv stång. 

– Det här är förskräckligt. En tragedi för familjen och de har naturligtvis mitt största medlidande, säger Carsten Kissmeyer, som har känt familjen Holch Povlsen i många år, till TV Midtvest. 

I staden Brandes har Anders Holch Povlsens företag Bestseller sitt huvudkontor. Även där har många visat sitt deltagande och lagt blommor. 

– Jag vet inte vad jag ska säga, det står helt stilla. Det är förfärligt det som har hänt, säger Ib Lauritsen, som är borgmästare i Ikast-Brandes, till TV Midtvest.

– Det är så personligt och känslosamt det här, jag känner verkligen med familjen.

Många lade blommor vid Bestsellers huvudkontor. Foto: MICHAEL DROST-HANSEN/TT NYHETSBYRÅN
Många lade blommor vid Bestsellers huvudkontor. Foto: MICHAEL DROST-HANSEN/TT NYHETSBYRÅN
Många lade blommor vid Bestsellers huvudkontor. Foto: MICHAEL DROST-HANSEN/TT NYHETSBYRÅN
Anders Holch Povlsen skadades själv i terrorattentatet och har vårdats för sina skador på National Hospital of Sri Lanka.Foto: BO AMSTRUP / AP TT NYHETSBYRÅN

”Våra hjärtan är krossade”

Kondoleanser kommer in från många olika håll. Den danska Formel 1-stjärnan Kevin Magnussen delade under måndagen en svart bild med tre A och ett krossat hjärta på Twitter. Alla Anders och Anne Holch Povlsens barn har namn som börjar på A. 

Det världskända e-sportlaget Astralis har länge sponsrats av Anders Holch Povlsens företag. Även de beklagade sorgen i Sociala medier. 

– Våra hjärtan är krossade och våra tankar är hos Anders och Anne, vänner, familj och som är berörda av de tragiska händelserna i Sri Lanka under helgen, säger en talesman för laget. 

Kronprins Frederik lämnade under tisdagen den första kommentaren till det som hänt.

– Det är en alldeles fasansfull tragedi, och vi bör alla tänka – och vi tänker – på de efterlevande, säger han till Ekstrabladet.

Drottning Margrethe skickade redan under söndagen kondoleanser till Sri Lankas president Maithripala Sirisena.

”Mina tankar är hos familjerna och vännerna till alla offer”, skrev hon bland annat. 

https://twitter.com/KevinMagnussen/status/1120248409263357954?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1120248409263357954&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.tvmidtvest.dk%2Fartikel%2Fgrusomt-og-uretfaerdigt

Anders Holch Povlsen är skadad

Anders Holch Povlsen skadades själv i terrorattentatet och har vårdats för sina skador på National Hospital of Sri Lanka.

– Vi har haft en vuxen dansk man med efternamnet Povlsen inlagd på sjukhuset, säger en talesperson för sjukhusets akutmottagning till Ekstrabladet.

Det är i nuläget oklart hur allvarligt skadad Anders Holch Povlsen är, men familjen har nu lämnat Sri Lanka. 

Det berättar Peter Taksøe-Jensen, Danmarks ambassadör i Indien som rest till Sri Lanka efter terrorattentatet. 

– De anhöriga till de drabbade har rest hem, men de har lämnat kvar en rådgivare som ska sköta ärendet. Huvuduppgiften blir att identifiera de döda, säger han till BT. 

Har en förmögenhet på 67 miljarder kronor

Anders Holch Povlsen, 46, är ensam ägare till företaget Bestseller, som äger en rad varumärken som Vero Moda och Jack & Jones. De har omkring 2780 butiker i 70 länder och har också satsat på onlinehandel genom ägande i Asos och Zalando.

Holch Povlsen rankades förra året av Forbes som Danmarks rikaste person och hans förmögenhet uppskattades av tidningen till 7,4 miljarder dollar, eller cirka 67 miljarder svenska kronor. 

I höstas berättade The Times att Holch Povlsen nu är Skottlands största privata markägare. Han äger 11 betydande markegendomar, bland annat det berömda slottet Aldourie Castle vid Loch Ness, på närmare tusen kvadratkilometer.

Familjen Holch Polvsen bor dock i Danmark.