Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Danmarks plan är klar – så öppnar landet

Stortbritannien har nu vaccinerat hälften av alla vuxna i landet – och kurvan över nya coronafall pekar stadigt nedåt.
Mette Frederiksen berättade om återöppningsplanen sent under måndagskvällen.
Foto: PHILIP DAVALI / EPA / TT
Vi kan öppna upp mer i Danmark nu och det är motsatsen till vad man upplever i flera andra länder där en tredje coronavåg är en realitet, säger statsminister Mette Frederiksen.
Foto: YVES HERMAN / POOL / EPA / TT

Nu planeras en återöppning av Danmark. 

Efter påsk kan danskarna åter gå till frisören – men bara om man har ett coronapass. 

– Vi kan öppna upp mer i Danmark nu och det är motsatsen till vad man upplever i flera andra länder där en tredje coronavåg är en realitet, säger statsminister Mette Frederiksen som efter förhandlingarna firade med en öl. 

Efter långa förhandlingar mellan de danska partierna i folketingen kunde statsminister Mette Frederiksen sent under måndagskvällen berätta om en återöppningsplan för landet. 

– Med få undantag ska det danska samhället öppnas när alla över 50 år är vaccinerade. Efter påsk kommer alla barn och unga återvända till skolorna, och då kan även serviceyrken öppna upp igen, säger hon. 

Till serviceyrken menas till exempel frisörer och tatuerare. Danskarna ska alltså kunna klippa sig snart igen, men bara om man då kan visa upp ett så kallat coronapass. 

Coronapasset ska alla danskar kunna visa upp i sin mobil och där syns om man är vaccinerad, har varit smittad eller har testat negativt under de senaste 72 timmarna. Under slutet av mars kommer en enkel modell lanseras, i slutet av maj ska en mer avancerad och användarvänlig app lanseras.

Danska samhället har varit stängt under flera perioder sedan pandemin slog till. I stora delar av samhället är det krav på munskydd.
Foto: JOHAN NILSSON/TT

”Går försiktigt fram”

Men allt kommer inte öppnas direkt. Först den 21 april öppnas köpcentrum. Då får också restauranger och kaféer öppna sina uteserveringar. Ytterligare två veckor senare får man servera gäster inomhus. 

Även här krävs att man med sitt coronapass kan visa upp att man är vaccinerad eller nyligen har testat negativt. 

– Vi kommer gå försiktigt fram, säger Mette Frederiksen och fortsätter: 

– Vi kan öppna upp mer i Danmark nu och det är motsatsen till vad man upplever i flera andra länder där en tredje coronavåg är en realitet. 

Efter mötet med pressen lade hon upp en bild på Instagram där hon firade återöppningsplanen med en öl. 

”Snart går resan hemåt efter en lång dag”, skrev hon och passade på att tacka de partier som hon slutit avtalet tillsammans med. 

https://www.instagram.com/p/CMvVPPZAzCb/?hidecaption=true

TV: Vet du det här om danska statsministern?

Fyra saker som är bra att veta om Mette Frederiksen.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!