Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Oron i Danmark när landet öppnar igen

Statsepidemiologen svarar på frågan varför vi inte gör som i Danmark.
Mette Frederiksen (S) är Danmarks statsminister.
Foto: JENS DRESLING / AP TT NYHETSBYRÅN

Efter en långvarig nedstängning och strikta restriktioner i Danmark tas nu ett steg i motsatt riktning.

I dag öppnar landet nämligen upp på flera fronter och lättar på vissa bestämmelser – något som väcker spridda reaktioner bland svenskar i Köpenhamn.

– De har öppnat upp en gång innan men de stängde de ner lika snabbt. Jag tror folk är försiktiga med att vara glada, säger Tove Landin, 23.

– Det känns riktigt skönt men samtidigt vet jag inte om det är för tidigt för det, säger  Alisson Raoofi, 40. 

Sedan i julas har Danmark varit i lockdown för att få bukt med den då ökande spridningen av coronaviruset i landet. 

Det har gett resultat, meddelade statsministern Mette Frederiksen (S) i onsdags, och kunde då konstatera att landet kan ta ett steg mot ett normaltillstånd igen. 

I dag, den 1 mars, börjar därför återöppningen av Danmark. Bland annat kommer danskarna kunna gå till vissa fysiska butiker igen – men under olika förutsättningar.

Näringslivet i landet har länge krävt att landet ska återgå till ett mer normaltillstånd och jublade därför när danska regeringen presenterade planen för hur den första fasen ska gå till i onsdags, skriver Berlingske

”Mycket osäkert”

Men förhandlingarna kring hur Danmarks lättnader på coronarestriktionerna har väckt stor debatt i landet, både utanför och i Christiansborg, något Kvällsposten tidigare skrivit om.

Danska regeringen har använt sig av experter som nu kommit fram till att det kan vara säkert att öppna delar av detaljhandeln igen. De har också kommit fram till hur många smittade en återöppning kan innebära – något som öppet kritiserats, skriver Berlingske.

– Slutsatsen är att det är mycket osäkert. Det är vettigt att försöka ge några bud på det, men naturligtvis kan vi inte säga att det kommer att bli exakt 532 smittade på 14 dagar. Vi kan dock säga att det finns en viss sannolikhet att det är inom ett visst område, säger Susanne Ditlevsen, som är professor i statistik vid Köpenhamns universitet, till tidningen. 

Alisson Raoofi, 40 år, bor och jobbar i Köpenhamn.
Foto: Privat
Foto: JENS CHRISTIAN

”Känns skönt”

Svenskar som bor i Köpenhamn ger uttryck för blandade känslor inför att landet nu öppnar upp igen.

– Det känns riktigt skönt men samtidigt vet jag inte om det är för tidigt för det. Tidigare under pandemin har man aldrig sett ett ljus i slutet av tunneln. Lockdownen i Köpenhamn har varit sedan i julas och när jag då kom tillbaks till Köpenhamn var allt helt stängt, säger Alisson Raoofi, 40, som jobbar på ett diagnostikföretag. 

Hon fortsätter:

– Sverige har en annan strategi mot corona än Danmark. Jag är riktigt glad att den här pandemin har varit i Danmark även om det har varit jobbigt att klara av. Jag ser stor skillnad mellan Sverige och hur min familj har det jämfört med oss här.

Tove Landin, 23 år, jobbar inom marknadsföring i Köpenhamn.
Foto: Privat
Under måndagen lättar Danmark på sina strikta coronarestriktioner.
Foto: IMAGO IMAGES/ ACTIONPICTURES

”Stor skillnad”

Tove Landin, 23, håller med om att det har märkts tydligt att Danmark och Sverige har hanterat pandemin olika. 

Förutom jobbet inom marknadsföring har hennes liv varit väldigt tråkigt, berättar hon.

– Jag flyttade hit i fjol i februari. Så jag fick kanske en månad utan restriktioner och hann inte uppleva Köpenhamn som jag trodde att jag skulle göra. Danmark gick ner i lockdown i julas och det kom inte jätteoväntat precis. Det är en väldigt stor skillnad mellan Sverige och Danmark. Dels munskydden och att danskar är bättre på att hålla avstånd, säger Tove.

Foto: JENS CHRISTIAN

”Snabba på att agera”

Hon förklarar att man inte kan hurra i förskott när landet under måndagen öppnar upp igen.

– De är väldigt snabba på att agera här. Jag känner mer att man tar det mer på allvar här än i Sverige. De har öppnat upp en gång innan men då stängde de ner lika snabbt. Jag tror folk är försiktiga med att vara glada, inklusive jag, säger Tove Landin. 

Det är något som Julia Frøslee, 20, håller med om. Hon jobbar på ett kontor i Köpenhamn men har sin familj i Lund.

Julia Frøslee, 20 år, jobbar på ett kontor i Köpenhamn.
Foto: Privat

”Tumult för alla”

– Det är klart att det känns skönt på många vis att Danmark öppnar upp lite för att man får lite mer frihet. Samtidigt tror jag på något sätt att återöppningen skulle vara större än den är. Det handlar bara om småbutiker och utomhusaktiviteter, det gjorde nog många besvikna. Jag har vänner i restaurangbranschen som går utan lön, säger hon.

När man jämför Sverige med Danmark är det svårt att säga vem som har gjort rätt, säger Julia Frøslee.

– Det har varit tumult för alla. Det är svårt att veta hur man ska göra. Sverige och Danmark har haft olika tappning på det och det är svårt att säga vad som varit den rätta eller den felaktiga metoden. Man kan inte riktigt veta vad som hjälpte mest förrän allt är över, säger hon.

Detta gäller i danska detaljhandeln

Butiker under 2000 kvadratmeter måste säkra tio kvadratmeter per. kund. Det motsvarar 200 kunder åt gången för en butik på 2000 kvadratmeter.

För butiker mellan 2000 och 4 999 kvadratmeter måste det finnas 20 kvadratmeter per. kund. Detta motsvarar 250 kunder i en butik på 4 999 kvadratmeter.

I butiker på mer än 5000 kvadratmeter måste det finnas 250 kvadratmeter per. kund, och det är ett krav att du har bokat tid i förväg för att komma in. En butik på till exempel 7500 kvadratmeter kan ha upp till 30 kunder åt gången.


Källa: Berlingske 

SE FLER NYHETER: Fyra saker som är bra att veta om Mette Frederiksen

Danmarks statsminister nobbade Trump – senare hamnade hon mitt i värsta krisen sedan andra världskriget.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!