Foto: Roger Vikström
 Foto: Roger Vikström

Danmarks lösning på vargproblemen: Skjut

Publicerad

Den danska vargen går en osäker framtid till mötes.

Nu vill Danmarks miljöminister göra det lättare att skjuta varg som har ett "irrationellt beteende".

– Vi har en skyldighet att skydda vargen, men också lantbrukarnas djur, säger miljöminister Kirsten Brosbøl til Berlingske Nyhedsbureau som citeras av bt.dk.

Efter 200 år har vargen återinvandrat till Danmark.

Men återkomsten har inte gått obemärkt förbi. Nu vill Danmarks miljöminister ge djurägare möjlighet att söka bidrag till vargsäkra inhägningar och även få bidrag för rivna djur. Ett tredje element i förslaget är att vargar som angriper djur eller människor ska kunna skjutas efter tillstånd av Naturstyrels.

Planen är en del i ett förslag som Vildtforvaltningsrådet presenterat.

– Vi är skyldigt att skydda vargen eftersom den är en skyddad art enligt EU, men vi har också ett ansvar gentemot lantbrukarna. Och då ska vi för allt i världen kunna ansöka om att få skjuta vargar som har irrationellt beteende eller är en fara för människor, säger Kirsten Brosbøl til Berlingske Nyhedsbureau.

Klart till sommaren

Biologen och forskare Peter Sunde vid Aalborg universitet menar att Vildtforvaltningsrådets förslag skulle kunna skapa en bra balans mellan de två olika intressena att skydda vargen och att skydda husdjur och människor.

Enligt miljöministern kommer förslaget att vara ute på resmiss i sex veckor, men kan vara godkänt till sommaren 2014.

Helena Sjögren
Helena Sjögren

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag