Under coronakrisen har många pratat om ”det nya normala”, hur vardagen kommer bli när pandemin har ebbat ut. I Sverige har socialminister Lena Hallengren sagt att ”det kanske sjunkit in att vi inte bara kommer att gå tillbaka till det samhälle som vi hade innan”.
I Danmark planerar man nu för en tid efter corona, då man över huvudtaget inte ska märka av att det varit en pandemi i landet. Coronaviruset ska kontrolleras.
– Men det ska skötas bakom kulisserna. Det ska vara test i avloppsvattnet och andra metoder som inte påverkar oss och hämmar oss i vår vardag. Det är vårt mål, säger hälsominister Magnus Heunicke till TV2.
Ett lagförslag som gör det möjligt för vattenbolag att övervaka smittsamma sjukdomar i avloppsvattnet har behandlats och förväntas att röstas igenom i slutet av juni.
Det har redan startats försök i ett par kommuner. I Ishøj, där smittspridningen under en period var väldigt hög, kunde man via kloaksystemet spåra en stor del av smittan till tre byggnader och sedan göra särskilda insatser där.

”Förebygga nya utbrott”
Enligt tester i andra länder upptäcks smittan tidigare i avloppsvattnet än om man gör ett personligt coronatest.
– Om vi kan förebygga nya utbrott eller upptäcka dem tidigare så är det en otroligt klok investering, säger Magnus Heunicke.
Danska myndigheter har satsat stort på en väl utvecklad testverksamhet. I landet har det genomförts nästan 60 miljoner tester. 4,9 miljoner danskar har testats minst en gång. Det motsvarar 85 procent av befolkningen.
När kontrollen av avloppsvattnen startar är det meningen att den omfattande testverksamheten ska avvecklas. Det gör att man kan spara stora pengar.
En annan av Danmarks större åtgärder under coronakrisen har varit munskydd. I stort sett i alla offentliga sammanhang har de varit ett krav, men nu är de på väg bort. Det uppger Søren Brostrøm, chef för Sundhedsstyrelsen, den danska motsvarigheten till Folkhälsomyndigheten.
– Vi har en hög vaccinationstäckning, låga smittotal och bara ett fåtal patienter med corona som vårdas på sjukhus. Det gör att det är relevant att diskutera om vi kan skruva ner restriktionerna och kraven på munskydd, säger han.