Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Danmark vill spåra corona – i avloppen

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Enligt hälsominister Magnus Heunicke är målet att man som dansk inte ska märka att det har varit en pandemi.
Foto: IDA MARIE ODGAARD / EPA RITZAU SCANPIX

I Danmark planerar man för fullt för tiden efter pandemin. 

För att hålla koll på hälsoläget siktar man på att göra coronatest – i avloppsvattnet. 

– Målet är att man som dansk överhuvudtaget inte ska märka att det har varit en pandemi i landet, säger hälsominister Magnus Heunicke. 

Under coronakrisen har många pratat om ”det nya normala”, hur vardagen kommer bli när pandemin har ebbat ut. I Sverige har socialminister Lena Hallengren sagt att ”det kanske sjunkit in att vi inte bara kommer att gå tillbaka till det samhälle som vi hade innan”.

I Danmark planerar man nu för en tid efter corona, då man över huvudtaget inte ska märka av att det varit en pandemi i landet. Coronaviruset ska kontrolleras. 

– Men det ska skötas bakom kulisserna. Det ska vara test i avloppsvattnet och andra metoder som inte påverkar oss och hämmar oss i vår vardag. Det är vårt mål, säger hälsominister Magnus Heunicke till TV2

Ett lagförslag som gör det möjligt för vattenbolag att övervaka smittsamma sjukdomar i avloppsvattnet har behandlats och förväntas att röstas igenom i slutet av juni. 

Det har redan startats försök i ett par kommuner. I Ishøj, där smittspridningen under en period var väldigt hög, kunde man via kloaksystemet spåra en stor del av smittan till tre byggnader och sedan göra särskilda insatser där. 

Danmark öppnar upp mer och mer.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

”Förebygga nya utbrott”

Enligt tester i andra länder upptäcks smittan tidigare i avloppsvattnet än om man gör ett personligt coronatest. 

– Om vi kan förebygga nya utbrott eller upptäcka dem tidigare så är det en otroligt klok investering, säger Magnus Heunicke. 

Danska myndigheter har satsat stort på en väl utvecklad testverksamhet. I landet har det genomförts nästan 60 miljoner tester. 4,9 miljoner danskar har testats minst en gång. Det motsvarar 85 procent av befolkningen. 

När kontrollen av avloppsvattnen startar är det meningen att den omfattande testverksamheten ska avvecklas. Det gör att man kan spara stora pengar. 

En annan av Danmarks större åtgärder under coronakrisen har varit munskydd. I stort sett i alla offentliga sammanhang har de varit ett krav, men nu är de på väg bort. Det uppger Søren Brostrøm, chef för Sundhedsstyrelsen, den danska motsvarigheten till Folkhälsomyndigheten. 

– Vi har en hög vaccinationstäckning, låga smittotal och bara ett fåtal patienter med corona som vårdas på sjukhus. Det gör att det är relevant att diskutera om vi kan skruva ner restriktionerna och kraven på munskydd, säger han. 

TV: Mer om corona i Danmark

Så här fungerar Danmarks coronapass.