Foto: Lennart Rehnman
 Foto: Lennart Rehnman

Danmark vill köra bort tiggarna – till Sverige

Publicerad

I Danmark är det förbjudet att hjälpa personer utan danskt personnummer.

Tanken är att ryktet ska sprida sig så att utländska tiggarna åker till andra länder – tillexempel Sverige.

– Man önskar inte att göra Danmark till ett hotell, säger Trine Bramsen, Socialdemokraternas rättspolitiska talesperson, till Ekot.

Under sommaren för Köpenhamnspolisen en intensiv kamp mot de utländska tiggarna. Dels patrullerar polisen olika områden, dels rycker de ut efter klagomål om människor som sover i parker och på gårdar.

EU-medborgare får normalt varningar eller böter samtidigt som andra riskerar att utvisas.

Den danska sociallagen förbjuder också både kommuner och organisationer att hjälpa den som saknar ett danskt personnummer, men nu kommer krav från flera hjälporganisationer om en lagändring.

– Man anser att deras nöd är något som ska avlägsnas, vi ska inte se på det, det ska bara ur vår syn, det är skamligt tycker jag. Det betyder inte att de inte är här, säger Mikkel Skov Petersen från Missionen för hemlösa till Ekot.

Hundratals hemlösa

Även Köpenhamns kommun vädjar nu om att få hjälpa de utsatta, men utan gehör från politiskt håll.

– Det är för att man inte önskar att göra Danmark till ett hotell där ryktet sprids i Europa att man kan komma till Danmark och övernatta gratis och att man också kan få gratis mat, säger Trine Bramsen till Ekot.

Enligt polisen finns uppskattningsvis 500 utländska hemlösa som uppehåller sig i Köpenhamn - ungefär var femte tros hamna i missbruk.

Hoppas de lämnar

Men den S-ledda regeringen tycks inte ha några planer på att ändra lagstiftningen. I stället hoppas de att tiggarna väljer att åka till andra länder.

– Därför håller vi fast vid att det ska finnas ett förbud mot tiggeri, förbud mot att övernatta i folks bakgårdar. När det ryktet sprids så har det en effekt på antalet. Då väljer man ett annat land, till exempel Sverige, för där vet man att det finns bättre möjligheter, säger Trine Bramsen till Ekot.

Helena Sjögren
Helena Sjögren

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag