Danmark vill köra bort tiggarna – till Sverige

Foto: Lennart Rehnman

I Danmark är det förbjudet att hjälpa personer utan danskt personnummer.

Tanken är att ryktet ska sprida sig så att utländska tiggarna åker till andra länder – tillexempel Sverige.

– Man önskar inte att göra Danmark till ett hotell, säger Trine Bramsen, Socialdemokraternas rättspolitiska talesperson, till Ekot.

Under sommaren för Köpenhamnspolisen en intensiv kamp mot de utländska tiggarna. Dels patrullerar polisen olika områden, dels rycker de ut efter klagomål om människor som sover i parker och på gårdar.

EU-medborgare får normalt varningar eller böter samtidigt som andra riskerar att utvisas.

Den danska sociallagen förbjuder också både kommuner och organisationer att hjälpa den som saknar ett danskt personnummer, men nu kommer krav från flera hjälporganisationer om en lagändring.

– Man anser att deras nöd är något som ska avlägsnas, vi ska inte se på det, det ska bara ur vår syn, det är skamligt tycker jag. Det betyder inte att de inte är här, säger Mikkel Skov Petersen från Missionen för hemlösa till Ekot.

Hundratals hemlösa

Även Köpenhamns kommun vädjar nu om att få hjälpa de utsatta, men utan gehör från politiskt håll.

– Det är för att man inte önskar att göra Danmark till ett hotell där ryktet sprids i Europa att man kan komma till Danmark och övernatta gratis och att man också kan få gratis mat, säger Trine Bramsen till Ekot.

Enligt polisen finns uppskattningsvis 500 utländska hemlösa som uppehåller sig i Köpenhamn - ungefär var femte tros hamna i missbruk.

Hoppas de lämnar

Men den S-ledda regeringen tycks inte ha några planer på att ändra lagstiftningen. I stället hoppas de att tiggarna väljer att åka till andra länder.

– Därför håller vi fast vid att det ska finnas ett förbud mot tiggeri, förbud mot att övernatta i folks bakgårdar. När det ryktet sprids så har det en effekt på antalet. Då väljer man ett annat land, till exempel Sverige, för där vet man att det finns bättre möjligheter, säger Trine Bramsen till Ekot.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!