Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Danmark trotsar WHO med omdiskuterat läkemedel

Här är det omtalade läkemedlet remdesivir.Foto: ZSOLT CZEGLEDI / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Trots att WHO:s forskning visar att remdesivir knappt påverkar dödligheten tänker man fortsätta med det inom dansk sjukvård.Foto: STEFAN LINDBLOM / STELLA PICTURES

Enligt WHO:s forskning påverkar läkemedlet remdesivir knappt dödligheten för coronapatienter på sjukhus.

Men i Danmark är man beredd att trots det använda sig av preparatet. 

– Det finns en känsla av att det fungerar, säger Jens Lundgren, som är professor i infektionsmedicin

I en ny studie har WHO undersökt hur olika läkemedelsalternativ – däribland remdesivir – påverkat 11 266 patienter med covid-19 som vårdas på sjukhus.

Resultatet visar att inget av preparaten förbättrade överlevnadschanserna för patienterna. 

”Dessa metoder med remdesivir, hydroxychloroquine, lopinavir och interferon verkar ha liten effekt för mortaliteten på sjukhus”, slår studien fast, enligt Financial Times.

Men i Danmark är man beredda att fortsätta använda sig av remdesivir. 

– Som det ser ut nu tror jag inte att vi kommer att ändra på våra riktlinjer för behandling och vår användning av läkemedlet på, efter som det finns en känsla av att det fungerar, säger Jens Lundgren, som är professor i infektionsmedicin och överläkare på Rigshospitalet i Köpenhamn, till nyhetsbyrån Ritzau. 

”Ganska smal effekt”

Enligt WHO:s studie minskade inte behovet av respirator eller tiden som patienterna behövde sjukhusvård.

Men enligt Jens Lundgren ger behandling med remdesivir goda effekter om man använder det på rätt sätt.

– Studien som vi själva deltog i visade att effekten av behandlingen var ganska smal. Det kommer an på vem man ger medicinen till, säger han. 

– Man ska ge det till patienter i ett tidigt skede, snart efter att de insjuknat. Om man kommer in för sent i sjukdomsförloppet försvinner effekten.  

Remdesivir tillverkas av ett läkemedelsbolag som heter Gilead. De skriver i en kommentar till Financial Times att det preliminära resultatet från WHO-studien emotsäger ”mer robusta bevis” som kommit från tidigare studier om läkemedlet.

Socialstyrelsen i Sverige har tidigare varit positiva till användandet av läkemedlet. I somras anmälde man intresse för 70 000 doser, men fick nöja sig med betydligt färre, totalt 1 728 doser, som räcker till cirka 250 covidpatienter.

– Min uppfattning är att väldigt få doser har använts, har Maria Landgren, läkemedelschef på Region Skåne, sagt till TT.

WHO har inte uttalat sig om studien eftersom den inte är offentlig än.

TV: Fler nyheter om corona

Presidentkandidaterna frågades ut.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!