Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Danmark tillåter besök på äldreboenden igen

Danmark panikstänger igen – öppnade gränsen av misstag
I Sverige gäller förbudet mot besk på äldreboenden sommaren ut.Foto: FREDRIK SANDBERG / TT NYHETSBYRÅN
Danmarks hälsominister Magnus Heunicke (S).Foto: MARTIN SYLVEST / AP TT NYHETSBYRÅN

Den danska regeringen har nu beslutat att öppna upp landet ännu mer. 

Från och med torsdag är det åter tillåtet att besöka äldreboenden, skriver Ekstrabladet. 

Sedan mitten på mars har boende på vård- och servicehem och äldre personer på sjukhus i Danmark haft begränsad möjlighet att ta emot besök. 

Möten har fått ske utomhus för att hindra smittspridningen av covid-19. Men nu ändrar den danska regeringen reglerna och tillåter från och med torsdag den 3 juli besök även inomhus. 

Det meddelar danska Sundhetsstyrelsen i ett pressmeddelande. Om ett lokalt utbrott av sjukdomen sker, så kommer restriktioner i dessa områden kunna införas. 

”Betydande mänskliga kostnader” 

– Besöksrestriktionerna infördes för att skydda några av våra mest sårbara medborgare mot coronavirus. Jag är helt medveten om att det har haft betydande mänskliga kostnader för både de drabbade medborgarna och patienterna och deras anhöriga, säger hälsominister Magnus Heunicke (S), till nyhetsbyrån Ritzau. 

I Sverige har regeringen beslutat om en förlängning av besöksförbudet på äldreboenden. 

– Att äldreboenden har drabbats kraftigt innebär att det fortsatt är av stor vikt att vi förhindrar smittspridning. Det här är en av många tuffa åtgärder som måste ligga fast, har socialminister Lena Hallengren sagt.