Danmark svänger om Astra Zeneca-vaccin

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Tänker om. Hälsominister Magnus Heunicke har bett danska Sundhedsstyrelsen att omvärdera beslutet att stoppa vaccin från Astra Zeneca och Janssen.
Foto: MARTIN SYLVEST / AP TT NYHETSBYRÅN

Den danska regeringen tycker att vaccineringen i landet går för långsamt. 

Därför har man nu bett Sundhedsstyrelsen att omvärdera beslutet att stoppa vaccin från Astra Zeneca och Janssen. 

– Sedan beslutet togs har det vaccinerats många människor över hela världen med de här vaccinen, säger hälsominister Magnus Heunicke. 

Ännu en gång har man fått skjuta fram vaccinationsmålen i Danmark. Den här gången med två veckor. Nu förväntas de sista danskarna att vara färdigvaccinerade en bit in i september. 

Den danska regeringen är otålig och har därför nu bett Sundhedsstyrelsen, motsvarigheten till Folkhälsomyndigheten i Sverige, att omvärdera beslutet att stoppar vaccinen från Astra Zeneca och Janssen. 

Det var i början av mars som användningen av Astra Zenecas vaccin pausades och en månad senare kom beslutet att helt plocka bort det ur landets vaccinationsprogram. I början av maj stoppades även vaccinet från Janssen. 

Den danska regeringen motiverar uppmaningen med att många människor över hela världen har fått de här vaccinen sedan beslutet att stoppa dem i Danmark togs.

– Nu har man bättre data och mer kunskap om biverkningar, säger hälsominister Magnus Heunicke. 

Danskar köar för att vaccinera sig. Ännu en gång har man fått skjuta fram vaccinationsmålen.
Foto: PHILIP DAVALI / EPA / TT

”Faktiskt lite chockad”

I Danmark är det 150 379 personer som hann få vaccinet från Astra Zeneca innan det stoppades. Läkemedelsverket har fått in 23 anmälningar om misstänkta blodproppar. Av dessa anses det i 20 fall vara ”mindre sannolikt” att det finns en koppling till vaccinet. I tre fall ”kan det inte uteslutas att vaccinet har varit en medverkande orsak”, skriver Läkemedelsverket. 

Regeringens uppmaning till Sundhedsstyrelsen tas inte emot väl av Camilla Foged som är professor i vaccindesign på Köpenhamns universitet.

– Jag är faktiskt chockad över att man föreslår det nu. Det finns ju inget som behöver göra en orolig nu. Varken smittotal eller antalet inlagda på sjukhus, säger hon till TV2. 

Hon befarar att vaccineringsviljan i landet ska sjunka om de två vaccinen plockas in i det ordinarie vaccinationsprogrammet. 

Under slutet av maj gav regeringen klartecken till danskarna att vaccineras med Astra Zeneca och Janssen, men bara efter konsultation med läkare. Vaccinationen utförs av privata aktörer och sker utanför ordinarie vaccinationsprogram. 

TV: Fler nyheter från Danmark

Så här fungerar Danmarks coronapass.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!