Danmark stoppar flyg från semesterparadiset

Läkare oroar sig för brittiska mutationen: ”Kan gå blixtsnabbt”.
Danmarks statsminister har upprörts av kändisarnas resor till Dubai. Nu stoppas alla flyg därifrån.
Foto: LISELOTTE SABROE / AP TT NYHETSBYRÅN
Det finns misstankar om att de coronatest man tar i Dubai innan man får lov att kliva på planet till Danmark inte är pålitliga.
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT NYHETSBYRÅN

Muterat virus har kommit in i Danmark från Dubai. 

Samtidigt har kändisar fått häftig kritik för sina resor till semesterparadiset. 

Nu stoppas alla flyg från Dubai till Danmark. 

I Danmark ser man de nya muterade varianterna av coronaviruset som ett stort hot

Sedan tidigare har flera hundra fall av mutationen från Storbritannien konstaterats men tidigare i veckan upptäcktes också ett fall av varianten från Sydafrika. 

Personen som var bar på den virusvarianten smittades i Dubai. Nu stoppar Danmark alla flyg från semesterparadiset. Det finns nämligen misstankar om att de coronatest man tar där innan man får lov att kliva på planet till Danmark inte är pålitliga. 

– Vi har tidigare sett mutationer komma in via Dubai och därför kan vi inte ignorera de här misstankarna, säger transportminister Benny Engelbrecht i ett pressmeddelande. 

Från den 9 januari har det varit ett krav att alla som reser till Danmark ska kunna visa upp ett färskt negativt coronatest.

På den här bilden, som brittiska boxaren Joe Calzaghe lade upp på instagram, syns tydligt både Nicklas Bendtner och Michael Kessler på restaurangen i Dubai.
Foto: Privat
Personen som tagit den sydafrikanska varianten av coronaviruset in i Danmark ska ha smittats i Dubai.
Foto: JEFF HOLMES JSHPIX/SHUTTERSTOCK

Kändisar har fått skarp kritik

Till en början stoppas flygen från Förenade Arabemiraten i fem dagar. 

– Det gäller tills vi har varit möjligt att gå till botten med den här saken och säkra att testerna som genomförs är riktiga test som genomförs på ett korrekt sätt.

Under den senaste månaden har det riktats skarp kritik mot danska kändisar som åkt till Dubai för sol och bad. Bland annat har fotbollsstjärnan Nicklas Bendtner, förra boxningsvärldsmästaren Mikkel Kessler och influencern Elvira Pitzner varit på plats i semesterparadiset under januari. Alla har skyltat med sin närvaro på Instagram. 

Det är inte förbjudet för danskar att resa utomlands, men det avråds bestämt. Under en debatt i det danska folketinget kom frågan om de danska kändisarnas resor upp. 

Landets statsminister Mette Frederiksen var tydligt upprörd.

– Det finns en tydlig anledning till att vi uppmanar alla som lever i det här landet att inte resa utomlands. Det finns en anledning till att hela världen blinkar rött. 

TV: Fler nyheter från Danmark

Den 9 januari fick Köpenhamns zoo ett riktigt glädjebesked.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!