Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Danmark pausar Astras vaccin – efter dödsfall

Flera länder pausar Astra Zenecas vaccin efter larm om blodproppar.
Astra Zenecas vaccin stoppas i flera länder.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL

Danmark har valt att stoppa Astra Zenecas vaccin efter dödsfall. 

Detta trots att de inte går att säkerhetsställa någon koppling mellan vaccinet och dödsfallen.

– Nu måste Astra Zeneca-vaccinet undersökas, säger landets statsminister Mette Frederiksen (S).

Läkemedelsverket menar att det inte är aktuellt att avbryta vaccineringarna i Sverige.

Direktrapport: Coronaviruset

Flera personer har drabbats av allvarliga blodproppar efter att de fått covid-19-vaccinet från Astra Zeneca, skrev Sundhetsstyrelsen, under torsdagen.

Den danska läkemedels- och hälsomyndigheten är oroade över dödsfallen och har valt att pausa vaccinet i 14 dagar. Nu inväntar de en utredning av Europeiska läkemedelsmyndigheten. 

Därefter kommer en bedömning göras tillsammans med den danska läkemedelsmyndigheten.

Søren Brostrøm, chef vid Sundhetsstyrelsen, säger att det inte är ett enkelt beslut att pausa vaccineringen. 

”Reagera i rätt tid”

– Vi är mitt i den största och viktigaste vaccinutrullningen i Danmarks historia och just nu har vi behov av alla vaccin vi kan få. 

– Men just för att vi vaccinerar så många måste vi också reagera i rätt tid när det finns kunskap om möjliga allvarliga biverkningar. Vi måste klargöra detta innan vi kan fortsätta använda Astra Zeneca. 

Även Österrike har valt att pausa vaccinet från Astra Zenecas vaccin från en specifik batch. 

En österrikisk 49-årig kvinna dog tio dagar efter vaccineringen på grund av blodproppar i blodkärlen, uppger Europeiska läkemedelsmyndigheten. På onsdagseftermiddagen meddelade EMA att Astra Zenecas vaccin inte ökar risken för blodproppar, skriver nyhetsbyrån AFP.

Flera länder stoppar

Även Island och Norge har valt att pausa vaccinet under torsdagen i avvaktan på vidare information från Europeiska läkemedelsmyndigheten, uppger Dagbladet.

Också Luxemburg, Estland, Lettland och Litauen stoppade vaccin från den specifika batchen tidigare i veckan, rapporterade Euronews då.

Mette Frederiksen (S) är Danmarks statsminister.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Stoppet i Danmark innebär att den danska hälsomyndigheten nu har tagit fram en ny vaccinationsplan där Astra Zenecas vaccin helt är borttaget. Den visar att alla i Danmark som är över 16 år nu kommer erbjudas vaccination senast vecka 28 och att de kan vara färdigvaccinerade drygt fyra veckor senare.

Samtidigt understryker Sundhetsstyrelsen att vaccinationsplanen kommer se annorlunda ut igen så snart landet eventuellt kan börja använda Astra Zenecas vaccin på nytt.

Astra Zeneca kommenterar

I en skriftlig kommentar till den danska nyhetsbyrån Ritzau har Astra Zeneca kommenterat vaccinstoppet, enlig kvällstidningen BT

– Astra Zeneca är medvetna om att en koppling mellan vaccin och blodproppar undersöks. Vidare kommer inte företaget att säga något om enskilda fall.

– Säkerheten hos vaccinet har undersökts grundligt i 3-fasstudier. Data bekräftar att vaccinet tolereras väl.

Under torsdagen besökte den danska statsministern Mette Frederiksen (S) Herlev sjukhus i Köpenhamn. Efteråt höll hon en kort pressträff där hon bland annat fick frågor om vaccinstoppet. 

Astra Zenecas vaccin stoppas nu i flera länder.
Foto: JENS CHRISTIAN

Norge reagerar

– Det finns alltid en risk med vaccin. Nu måste Astra Zeneca-vaccinet undersökas, sa Mette Frederiksen.

Svenska Folkhälsomyndigheten hänvisar till Läkemedelsverket i Sverige för frågor kring hur Sverige ska agera.

Läkemedelsverket i sin tur menar att det inte är aktuellt att avbryta vaccineringarna i Sverige. Myndigheten skriver i en kommentar att ”för närvarade talar inget för att vaccinet har orsakat blodproppar”. 

Misstänkta fall i Sverige

Vidare konstaterar Läkemedelsverket också att tillgänglig data hittills visar att antalet fall av blodpropp hos vaccinerade personer inte är högre än bland den övriga allmänheten. 

Totalt har Läkemedelsverket fått in två fall av tromboemboliska händelser för personer vaccinerade med AstraZenecas vaccin, ett 10-tal för vaccinet Comirnaty och inga fall för Modernas vaccin. Allt som allt har en dryg miljon svenskar blivit vaccinerade.

SE FLER NYHETER: 

Professorn: Ingen anledning att stoppa Astra Zenecas vaccin

Flera länder har stoppat användning av en viss batch av Astra Zenecas vaccin efter dödsfall. Kopplingen mellan vaccinet och dödsfallen är ännu oklara.

Varningen – här säljs vaccin olagligt

Cyberexperter varnar för den olagliga försäljningen – vet inte vad man får.