Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Efter smittökningen – Danmark stänger för Skåne

Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Danmarks statsminister Mette Frederiksen.Foto: OLIVIER MATTHYS / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Danmark stänger gränsen för skåningar. 

Gränsen stängs också för Norrbotten, Sörmland och Västra Götaland.

Reglerna börjar gälla från lördag klockan 00.00. 

Smittspridningen har ökat kraftigt i Skåne de senaste veckorna. 

Enligt de danska reglerna får det inte finnas fler än i genomsnitt 30 nya fall per dag, per 100 000 invånare.

Den gränsen har Skåne nu passerat. Genomsnittet för Skåne de senaste två veckorna ligger nu på 46,3 fall per 100 000, enligt danska SSI. 

Förutom Skåne stoppas ytterligare tre regioner från att resa in i grannlandet: Norrbotten, Sörmland och Västra Götaland.

Sedan tidigare är gränsen stängd för personer från Blekinge, Kronoberg, Halland, Jönköping, Östergötland, Örebro, Västmanland, Stockholm, Uppsala, Gotland, Dalarna och Jämtland/Härjedalen. 

Vissa skåningar släpps in 

De skåningar som jobbar i Danmark ser dock ut att fortsatt komma in i landet. Också de om har ”godtagbara skäl”, dit studier, besök till anhöriga och affärsresor räknas, släpps in. 

För boende i Skåne, Halland och Blekinge gäller dessutom särskilda regler. Kan du visa pass, hemortsbevis och ett negativt covid-test som inte är äldre än 72 timmar släpps du in. 

Den som har en resa inbokad från Danmark släpps in, så de med biljett från Kastrup till exempel är tillåtna att komma in.

I drygt två och en halv månad har skåningarna fått resa in i Danmark – trots pandemin. 

Den nionde juli blev många danskar lättade när svenska turister återigen välkomnades. Men nu är det slut på det. Det höga smittalet i Skåne talar för att gränsen förblir stängd ett tag, om inget oväntat sker. 

Carl-Johan Sonesson (M), Skånes regionråd, tycker att det är bra att undvika Danmark. 

– Spelreglerna är kända sedan tidigare, vi klarar inte gränsen. Sen kan man ju säga, danskarna har ett minst lika högt smittoläge som vi har, de har på inget sätt något lågt smittoläge. Det är inte bra att åka till Danmark oavsett. 

Vad tänker du om att Danmark stänger gränsen mot Sverige? 

Foto: JENS CHRISTIAN

Elmer Horvath, 62, yrkesmusiker, Malmö:
– Absolut nej! Absolut nej! skriv det två gånger! Hela coronastrategin är vanisinne, överreagerat!

Foto: JENS CHRISTIAN

Florentina Bic, 41, undersköterska, Malmö:
– Jag tycker det är konstigt och ologiskt att man bara stänger gränsen på ett håll. Jag är inte orolig för smittspridningen men det finns så klart i mina tankar.

 

Foto: JENS CHRISTIAN

Janett Reyes, 48, adminstratör, Malmö
Christer  Fredholm, 47, ekonomiadminstratör, Malmö:


– Jag tycker det är ett ”hattande” farm och tillbaka, det borde vara bättre med en jämn strategi. Man kan känna en viss diskriminering från deras håll, säger Christer med ett leende.  

– Jag har familj runt om i världen och känner mig osäker på om jag kommer kunna träffa dem när Danmark stänger gränsen. Man försöker planera men om man köper flygbiljetter nu så vet man inte om man kommer kunna använda dem när det är dags! säger Janett. 

Foto: JENS CHRISTIAN

Joanna Nilsson, 31, redovisningsansvarig, Skegrie: 

– Jag tror inte det kommer leda någonstans, många danskar kommer ändå hit, och då tror jag inte det kommer minska smittan i Danmark! Det är min personliga åsikt!

 

 

”Alla måste ta sitt ansvar, slappa inte”, säger statsministern.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!