Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Danmark slopar alla restriktioner

Världshälsoorganisationen, WHO, menar att omikronvarianten kan innebära slutet på coronapandemin i Europa. Niklas Arnberg, professor i virologi ser också detta som en möjlig utgång och menar att coronaviruset till slut kan bli som ett vanligt säsongsvirus.
Statsminister Mette Frederiksen väntas lyfta samtliga restriktioner i Danmark.
Foto: MADS CLAUS RASMUSSEN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Statsminister Mette Frederiksen väntas lyfta samtliga restriktioner i Danmark, skriver Jyllands-Posten.

Besked väntas komma på en presskonferens på onsdagen. 

På onsdag klockan 18 håller danska statsministern Mette Fredriksen presskonferens. Här väntas hon meddela att alla coronarestriktioner i Danmark tas bort från och med 31 januari, skriver Jyllands-Posten.

Tidningen skriver även att covid-19 inte kommer att klassas som en samhällsfarlig sjukdom, från och med 5 februari.

Danmark stängde ner

Smittsamma varianten omikron slog till med full kraft mot Danmark under början av december förra året – och för varje dag som gick smittades fler och fler. Därför införde statsminister Mette Fredriksen återigen striktare restriktioner i landet. Efter att under en tid öppnat upp samhället mer.

När restriktionerna infördes, i mitten av december, var det danska kulturlivet i stort sett stängt fram till 16 januari. Då kunde bland annat biografer, konsertlokaler, teatrar och kulturhus öppna igen. 

Slopat krav på test

Nyligen, fredagen den 21 januari, återinfördes även inresereglerna till Sverige från Danmark – till de som gällde före den 28 december förra året.

Det innebär att kravet på negativt covid-19-test utfört inom 48 timmar före inresa till Sverige från Danmark togs bort.

- Det här innebär en lättnad för alla resenärer från Danmark och andra EU/EES-länder som är vaccinerade och som nu bara behöver visa upp EU:s covidintyg eller motsvarande för att få resa in i Sverige, sa Mats Berggren, chef för gränspolisen i region Syd i ett pressmeddelande.


Kulturministern i möte med kändisar om coronarestriktioner

Jeanette Gustafsdotter (S) har haft möte med kändisar för att diskutera pandemin, och under tisdagens presenterade regeringen ett stödpaket för kulturen