Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Danmark skickar utvisade kriminella till öde ö

Foto: Ap / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix

Kriminella invandrare ska flyttas till en öde ö i väntan på utvisning.

Så ser framtiden ut i Danmark där de som tidigare bott på Kærshovedgård flyttas till den öde ön Lindholm i Stegebukten.

– Jag kan bara säga att vi är på rätt väg, säger Evald Asp, lokalråd i Bording, till BT.

Bestämmelsen träder i kraft från och med 2019 och innebär att utvisade kriminella ska samlas på en ö där anställda på Kriminalvården  ska ta hand om dem.

Detta är ett av flera förslag i budgeten som förhandlats fram av regeringen och stödpartiet Dansk Folkepart. Syftet är att minska invandringen i stort.

– Det kommer att vara ett utvisningscentrum där de kan leva under ordnade förhållanden, men där man i högre utsträckning är avskild från resten av samhället eftersom det bara är kriminella utvisade flyktingar, säger finansminister Kristian Jensen, Venstre, till Politiken.

Positiv lokalpolitiker i Bording

Evald Asp har hela tiden förespråkat att de som dömts till utvisning inte ska blandas med personer som fått sin asylansökan avslagen men fortfarande vistas i Danmark – något de gjort på Kærshovedgård utanför Bording och vilket han anser skapat en otrygghet bland lokalbefolkningen.

– Centret har varit något av ett missfoster. Det är väldigt olyckligt att man blandat olika grupper människor, som de som nekats asyl med de som utvisats på grund av kriminalitet, har han tidigare sagt till BT.

– Det skapar en otrygghet bland medborgarna då de inte vet vem som står på andra sidan gatan eller i kön i matbutiken. Det är ju en stor skillnad på om det är en utvisad kriminell eller en asylsökande som avisats.

Starka reaktioner bland lokalbefolkningen

När nu nyheten om att det kommer att bli en öde ö speciellt dedikerad till utvisade kriminella är han därför glad. Dock vill han först se hur det fungerar i praktiken.

– Vi får se vad det kommer att betyda för lokalbefolkningen, men jag tycker vi är på rätt väg.

BT har tidigare rapporterat om hur lokalbefolkningen i Bording utrustat sig med överfallslarm, stängslat in sina bostäder och startat sms-kedjor.

– Jag är arg på politikerna som har marknadsfört utresecentret som en lösning på ett problem, och som bara parkerar det här ute, sa Ole Tranberg, som bor i Bording, då och berättade att han investerat 150 000 på stängsel och videoövervakning.

– I verkligheten så är det bara en parkering av människor som man inte vet var man ska göra av. Istället låter man lokalbefolkningen ta trycket.

Fakta: Situationen i Bording

Man började använda Kærshovedgård som ett utresecenter i mars 2016. Nekade asylansökande, utvisningsdömda kriminella och med vilkorlig vistelse placerades då på centret.

 

I september 2018 bodde 230 personer på centret.

 

59 av dem var dömda till utvisning och hade avtjänat sitt fängelsestraff. De placerades på centret då deras hemländer inte vill ta emot dem.

 

25 av personerna får vilkorligt vistas i Danmark. Detta då de begått så allvarliga brott att de inte är önskade i vare sig Danmark eller sina hemland. De får dock vara kvar på centret eftersom de om de återvänder till sitt hemland riskerar dödstraff, tortyr eller riskerar att få sina mänskliga rättigheter kränkta.

 

146 av de boende på centret har nekats asyl i Danmark. Men Danmark kan inte skicka hem dem då de inte har några hemsändelseavtal med deras hemland.