Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Danmark planerar att öppna förskolorna igen efter påsk

Följ senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 10 och 20 på helgerna.
Foto: MARTIN SYLVEST / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: NTB scanpix / TT NYHETSBYRÅN

Statsministern Mette Frederiksen meddelar på måndagskvällen att Danmark ska börja lätta på sina hårda restriktioner efter påsk.

– Om vi ska ha en chans att öppna Danmark försiktigt och kontrollerat, så måste vi hitta en hårfin balans, säger statsminister Mette Frederiksen.

Förbudet mot större folksamlingar kvarstår dock till augusti – Roskildefestivalen meddelar nu att man därför ställer in.

Barer, restaurang, gym och köpcentrum har tvingats ha stängt och max tio personer har fått samlas samtidigt. Samtidigt som skolorna varit tomma och gränserna stängda.

Efter påsk ska landet sakteligen börja öppnas igen – men i långsam takt.

– Vi måste ta ett försiktigt steg åt gången, säger Mette Frederiksen.

Den 15 april ska gym, förskolor, fritids och skola årskurs 0-5 öppna igen.

– Öppningen för skolor och institutioner för de minsta betyder att flera föräldrar får arbetsro där hemma. Det har de bruk för, för många arbetsuppgifter står i kö, säger Mette Frederiksen.

Elever från klass 6 och uppåt ska fortsätta ha distansundervisning och det blir inte heller några examensprov för klass 9 i år, säger hon.

Hon berättar under pressmötet att Danmark ser en stabil utveckling av spridningen av coronaviruset och att antalen smittade ligger på en stadig nivå som vården klarar av. Hon poängterar samtidigt att danskarna måste fortsätta hålla avstånd och rätta sig efter restriktionerna. 

– Om talen utvecklar sig i fel riktning kommer vi inte öppna igen efter påsk, säger Mette Frederiksen.

Hon säger att Danmark riskerar att stängas ner igen om man öppnar för snabbt.

– Men öppnar vi för sent så kan det allvarliga konsekvenser för arbetslivet, näringslivet och hälsan, säger hon.

Restriktioner i många månader

Samtidigt som danska regeringen gör klart att man ska ta steget mot att öppna upp så förlänger man flera förhållningsregler till 10 maj. De råder fortsatt församlingsförbud på över 10 personer och gränserna kommer hållas stängda.

– Vi kommer leva med många restriktioner i många månader ännu, säger Mette Frederiksen.

Caféer, barer, frisörer och restauranger kommer fortsatt hållas stängda men regeringen ska se på om om det går att öppna igen ”i nästa fas”.

Förbudet mot stora församlingar gäller till augusti – alla större sommarevenemang såsom musikfestivaler, kommer därför inte kunna genomföras. Mette Frederiksen nämner flera gånger att det viktigaste nu är att landet tar långsamma steg mot en öppning.

– När vi stängde Danmark sa vi att vi heller gå ett steg för långt än ett för kort. Nu när vi ska öppna upp tar vi hellre ett steg för kort än för långt, säger hon.

Roskildefestivalen inställd

Bild från när Metallica spelade på Roskildefestivalen.Foto: SANNA DOLCK / KVP

År 2020 skulle inneburit Roskildefestivalens 50-årsjubileum och in i det sista hoppades arrangörerna att musikevenemanget skulle kunna hållas.

Efter statsministerns besked att alla större folksamlingar förbjuds till augusti – golvades den förhoppningen.

Roskildefestivalen valde att skicka ut ett pressmeddelade på måndagskvällen, strax efter beskedet, skriver BT.

– Vi är djupt olyckliga. vi fruktade att det skulle ske men vi har in i det sista hoppats att det inte skulle sluta på det här sättet, säger Signe Lopdrup, i ett pressmeddelande.

Personer som köpt biljetter ska få pengarna tillbaka eller en biljett till nästa års festival står det i meddelandet.