Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Danmarks beslut: Kan ta emot noll flyktingar

Danmarks statsminister Mette Frederiksen.
Foto: NICOLAS ECONOMOU/NURPHOTO/SHUTTE / NICOLAS ECONOMOU/NURPHOTO/SHUTTE SHUTTERSTOCK
Asylsökande kan hamna på mottagningscenter i Afrika i stället. Arkivbild.
Foto: ADOBE STOCK

Danska folketinget har nu röstat igenom förslaget att kunna flytta asylprocessen utanför Danmarks gränser, rapporterar TV2.

I stället ska afrikanska länder ta emot flyktingarna – som därmed inte får stanna i Danmark, enligt beslutet.

Det nya förslaget som nu röstats igenom i folketinget, Danmarks motsvarighet till svenska riksdagen, innebär att flyktingar som beviljas asyl i Danmark inte ska få komma in i landet. I stället ska de kunna integreras i andra länder där det finns mottagningscenter – alternativt flyttas över till FN:s flyktingläger.

Några av länderna där det kan bli aktuellt med danska mottagningscenter är Tunisien, Etiopien, Egypten och Rwanda, enligt de diskussioner som förts.

”Finns en orsak till att de inte stannar i Rumänien”

Bakgrunden till beslutet är enligt invandrings- och integrationsminister Mattias Tesfaye (S) att det ska laga ett asylsystem som är trasigt.

– Det är ett nytt asylsystem som ska bidra till att färre söker asyl i Danmark, att färre flyktingar och migranter drunknar i Medelhavet och att färre människor utsätts för övergrepp på migrationsrutterna, sa han tidigare i maj enligt TT.

Mattias Tesfaye har också sagt ett det nya systemet skulle leda till att flyktingar och andra migranter får mindre anledning att ta sig till ”välfärdssamhällen” i Europa.

– Det finns ju en orsak till att de inte stannar i Rumänien och söker asyl, utan att de fortsätter mot Tyskland, Danmark, Österrike, Nederländerna, Sverige, Norge och andra länder med mer välutbyggda välfärdssystem.

Kritiken: ”Man kan inte exportera sitt ansvar”

Förslaget har på förhand beskrivits av experter som en av de största förändringarna av Danmarks asyl- och flyktingpolicy sedan 1951.

Men det har också mötts av kritik, inte minst från internationellt håll. Både FN och EU menar att det nya systemet skulle ha en negativ påverkan på samarbetet utomlands.

Även människorättsorganisationer har kritiserat förslaget.

– Man kan inte exportera sitt ansvar för att värna mänskliga rättigheter. Men lagförslaget är alldeles för oprecist för att vi ska kunna värdera utifrån ett människorättsperspektiv. Hur säkerställer man exempelvis en rättssäker asylprocess eller att flyktingar inte förföljs i det tredje landet? har Louise Holck, direktör på Institut for menneskerettigheder, en statlig oberoende människorättsorganisation i Danmark, sagt till TT.

Detta krävs för att kunna gå på restaurang och bio i Danmark.