Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Danmark redo köpa in vaccin från Israel

Statsepidemiologen svarade förra veckan på frågan varför vi inte gör som i Danmark.
VACCIN. Danmark är näst snabbast i EU på att få ut vaccin. Här besöker Mette Frederiksen ett av landets vaccincenter.
Foto: PHILIP DAVALI/RITZAU SCANPIX / TT

Danmarks statsminister Mette Frederiksen är inte nöjd med den samordnade insatsen inom EU för att få fram vaccin. 

Därför reser hon i veckan till Israel för att ta till sig kunskap om deras lyckade vaccineringsprogram. Hon är inte främmande för att skaffa vaccin på egen hand. 

– Vi köper gärna från alla länder som har överskott på vaccin, säger hon under en presskonferens i Helsingör uppger TV2

Danmark ligger i det absoluta toppskiktet i EU när det gäller antalet vaccindoser som delats ut, bara lilla Malta är bättre. Hittills har 601 976  vaccindoser delats ut, vilket motsvar 10,30 doser per hundra danskar. Motsvarande siffra för Sverige är 7,14 doser. 

Länder som Tyskland, Italien och Frankrike ligger på samma nivå som Sverige. 

Men Danmarks statsminister Mette Frederiksen är trots det inte nöjd. I fredags genomfördes exempelvis ett projekt i Danmark där så många som möjligt vaccinerades på en och samma dag. 

– På fredag genomför regionerna ett storskaligt test där det ska vaccineras så många som möjligt på en dag. På så sätt kan vi försäkra oss att vi är redo inför perioden då vi dagligen ska vaccinera fler än 100 000 danskar per dag, har hon tidigare sagt i ett Facebook-inlägg. 

Men nu tar hon nästa steg. Mette Frederiksen ska tillsammans med Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz resa till Israel på torsdag. Där ska de träffa Israels premiärminister Benjamin Netanyahu. 

– Vi kommer naturligtvis prata om vaccinproduktion. En av de samarbetspartner jag tror mycket på är just Israel, säger Mette Frederiksen.

STATSMINISTER. Mette Frederiksen är inte främmande för att köpa vaccin av Israel.
Foto: JENS DRESLING / POOL / EPA / TT

Ingen missförtroendeförklaring

Under måndagen besökte hon Helsingör för att övervaka hur det gick den första dagen under återöppningen av det danska samhället. 

Hon är noga med att påtala att resan till Israel inte ska ses som en missförtroendeförklaring till EU:s vaccineringsprogram. 

– Men jag tycker inte vi kan stå med bara det, för vi har ett behov av en ökad kapacitet. Därför inleder vi nu ett samarbete med Israel. 

På frågan om det här betyder att Danmark och Österrike nu kommer gå sin egen väg för att skaffa fram vaccin svarade Mette Frederiksen: 

– Ja, så kan man uttrycka det.

ÅTTA MILJONER. I Israel har över åtta miljoner doser delats ut, med det är man överlägset bäst i världen.
Foto: ABIR SULTAN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Israel snabbast i världen

I Israel har över åtta miljoner doser delats ut, det motsvarar 92,46 per 100 invånare. Med det är man överlägset bäst i världen. 

– Israel är ett specialfall. De lyckades få till ett avtal med Pfizer och lyckades få mycket mer vaccin än någon annan i förhållande till befolkningsmängden, säger Sveriges nationella vaccinsamordnare Richard Bergström i en intervju med GT

Israels vaccineringstakt beror på tidiga förhandlingar, enligt Richard Bergström.

– De var ute väldigt tidigt, det var en chanstagning också. Vem visste att det vaccinet skulle fungera och vara så bra. Det var då många förståsigpåare som sa att det inte skulle gå bra, men de kritikerna ser vi inte till nu. Jag ska inte säga att det var tur, men de hade inte otur, säger Richard Bergström.

Till följd av ett kraftigt minskat antal smittade per dag i Danmark valde landet under måndagen att öppna upp delar av detaljhandeln. Sedan i julas har Danmark haft en lockdown där stora delar av landet stängts ner.

Sammanlagt 211 000 personer har haft konstaterad coronasmitta i Danmark och totalt 2 361 personer har dött till följd av viruset i landet.

TV: Vet du det här om Mette Frederiksen?

Fyra saker som är bra att veta om den danska statsministern.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!